Sporters aan het woord: Reza Konink (12) wil voetballen bij FC Barcelona

IMG_4671

Op maandag en dinsdag traint ze in Zwolle, op dinsdag- en donderdagavond staat ze in Brummen op het veld en op vrijdag weer in Zwolle. Dat is in een notendop het voetbaltrainingsschema van de 12-jarige Reza Konink. Twee jaar geleden werd ze gescout door PEC Zwolle en sindsdien gaat ze in diezelfde stad naar het CSE; een school speciaal voor getalenteerde topsporters in de dop. Hoog tijd om deze voetbalbelofte beter te leren kennen!

Nog nooit eerder had Reza een interview gegeven, tot donderdagavond 28 november. Die avond kwam de redactie van Sportkompas naar Sportpark De Hazenberg in Brummen om een training bij te wonen van SJO Oeken-Brummen JO-14, het team waar Reza in speelt. Voorafgaand aan de training stond Reza ons te woord in het scheidsrechterskamertje van het sportcomplex. Het kwam die avond met bakken uit de hemel maar daar leek ze niets van te merken, zó geconcentreerd bewoog ze zich tijdens de training over het veld. Dat er een uitzonderlijk voetbaltalent in Reza schuilt, zie je dan ook aan alles.

Toch was volleybal de allereerste sport die Reza als klein meisje deed. Gelukkig mocht ze, na ‘lang smeken’ bij haar ouders, toch op voetbal. Iets wat ze zolang ze zich kan herinneren al wilde. “Ik vond het altijd al leuk om de bal aan te raken en er acties mee te maken,” vertelt ze. “Toen ik zeven was ben ik bij Eerbeekse Boys begonnen met voetballen. Daar heb ik in de F-jes gespeeld en toen ik in de D2 zat ben ik gescout door PEC Zwolle.”

Inmiddels speelt ze daar bij het meidenteam onder 14, én dus bij SJO Oeken-Brummen JO-14. Bij die laatste club speelt ze, samen met één ander meisje, tussen de jongens. “Van de jongens in mijn team kan ik veel leren. Zij zijn veel fysieker, dus door met hen te voetballen word ik sterker,” vertelt Reza. “Ze zijn ook allemaal ouder. Ik ben de jongste van ons team.” En dat Reza inderdaad steeds sterker wordt, blijkt wel uit het feit dat ze tijdens het voetballen met de buurjongens tegenwoordig altijd op doel wordt gezet. 😉

De FC Barcelona-droom van Reza

Sinds twee jaar gaat Reza naar het CSE in Zwolle, voluit het Centre for Sports & Education. Daar zit ze in een klas met verschillende topsporters in de dop – niet alleen voetballers, maar bijvoorbeeld ook hockeyers en paardrijders. “Op bepaalde tijden hebben we training en daarna komen we weer terug in de klas om lessen te volgen,” vertelt ze. “Op woensdag hebben we sportondersteuning, dat betekent dat we met de hele klas één sport doen. Nu is dat turnen. Ik ben niet super lenig, maar ik vind het wel leuk om te doen.”

Het PEC Zwolle meidenteam van Reza speelt nog geen competitiewedstrijden, dat doen tot nu toe alleen de Jong PEC Zwolle Vrouwen. Toch heeft Reza aan wedstrijden en toernooien geen gebrek; naast de competitie met haar Brummense team is ze in oktober ook geselecteerd voor het Panna Sterrenteam MO-13. “Daarmee spelen we toernooien en wedstrijdjes op verschillende plekken. Ook tegen Engelse en Amerikaanse teams.”

Reza zit momenteel middenin haar opleiding in Zwolle, maar het is haar droom om ooit bij Ajax en, als het even kan, FC Barcelona te voetballen. “Daar moet je dan ook echt wonen natuurlijk. Hopelijk kan ik dan mijn familie meenemen,” zegt ze erbij. Over haar rugnummer heeft ze ook al goed nagedacht: dat moet nummer 3 worden. Waarom? “Wij wonen op nummer 30, we zijn met 3 kinderen thuis, ik heb vroeger met nummer 3 gevoetbald net als mijn vader, en mijn zus heeft gevolleybald met nummer 3.” Daar is inderdaad geen speld tussen te krijgen.

Op de vraag wie haar favoriete speelsters van het moment zijn, hoeft ze geen seconde na te denken. “Jackie Groenen en Lieke Martens zijn mijn voorbeelden.” Wie weet zien we Reza over pakweg tien jaar wel schitteren tussen de Oranje Leeuwinnen… Wij houden Reza in elk geval goed in de gaten!