Brummen en omstreken geheel zwemveilig in 2019?

zwemveiligheid

Team Rhienderoord is er klaar voor! Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid heeft als doel de zwemveiligheid van de hele Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Simpel gezegd willen ze dat iedereen plezier heeft in het water, dat iedereen zich kan redden en dat niemand verdrinkt. De belangrijkste remedie tegen verdrinking is zwemles. Het team van Rhienderoord onderstreept dit, de lessen worden met veel plezier gegeven en zijn afgestemd op de belevingswereld van de persoon. Daarnaast wordt er veel aandacht gegeven aan de survivaloefeningen tijdens de zwemles om zo snel mogelijk zelfredzaam te worden in het water. Ook zonder diploma is het de doelstelling zo efficiënt mogelijk naar de kant te komen.  

Wanneer ben je zwemveilig?

Zwemveilig zijn, betekent dat je ‘in en om het water kunt overleven en op een veilige manier kunt bewegen en recreëren in de Nederlandse watercultuur’. Zwemveiligheid wordt bepaald door jouw vaardigheden in het water, door wat je aan het doen bent en door de omstandigheden. 

Kan ik wel goed zwemmen?!

Je trekt regelmatig baantjes in het zwembad. Je denkt dat je goed kunt zwemmen en wilt tijdens jouw vakantie de plaatselijke recreatieplas oversteken. Je denkt dat dit moet lukken met jouw conditie. Halverwege de recreatieplas blijkt het toch verder zwemmen dan je dacht. Het water in het midden van de recreatieplas is enorm koud. Je spieren verstijven. Je kon toch goed zwemmen? 

In dit geval blijk je zwemveilig te zijn in het zwembad, maar niet in een recreatieplas. In het zwembad heb je te maken met een gecontroleerde omgeving, aangename watertemperatuur en een overzichtelijke afstand naar de kant. Jouw vaardigheden zijn voldoende in een zwembad, maar niet voldoende in een recreatieplas. Dit voorbeeld geeft aan dat er verschillende niveaus van zwemvaardigheid zijn. 

Het zwem ABC

Het team van Rhienderoord verzorgt al jaren zwemlessen voor het complete zwem ABC, waarbij na het behalen van diploma C de kinderen als zwembadveilig bestempeld mogen worden. Maar blijven zwemmen is een must om de zwemvaardigheid te behouden. 

VIP Card – bijdrage in behoud Zwemveiligheid 

De landelijke ontwikkeling is dat kinderen na hun diploma C klaar zijn met zwemles en dat ze voor een andere sport mogen kiezen en niet meer regelmatig in het zwembad vertoeven. Juist het blijven zwemmen en de vaardigheden onderhouden is essentieel in het behoud van de zwemvaardigheden.

Vanaf 25 november heeft Rhienderoord de VIP pas geïntroduceerd voor kinderen die hebben afgezwommen voor hun diploma C. De VIP pas houdt in dat de kinderen 3 maanden gratis mogen deelnemen aan de water gerelateerde beweegmomenten in het zwembad van Rhienderoord. Een service die zeer gewaardeerd wordt door ouders en de kinderen. Jacco Peelen mocht deze VIP passen zaterdag uitdelen bij het afzwemmen, een initiatief welke vanuit het team naar voren kwam om te investeren in de Zwemveiligheid als beste zwemlesteam van de regio. 

Deel dit bericht