De invloed van yoga op slaap

pexels-photo-1028741

Slaap je slecht? Wellicht is het beoefenen van yoga een uitkomst. Tessa Valstar van Yoga Jannu heeft regelmatig mensen in haar les die aangeven dat de nacht ná de yogales hen de beste nachtrust van de week biedt. Wat de invloed van yoga op slaap is, legt Tessa uit in dit artikel.

Een derde van ons leven vullen we met slapen. Genoeg en goed slapen is belangrijk voor ons geheugen, het energiepeil, het psychologisch welzijn en onze weerstand. Hoe je slaapt kun je zien als een spiegel van je dagelijks leven: slaapproblemen geven eigenlijk aan dat je een stapje terug moet nemen. Net zoals het lichaam niet non-stop door kan gaan, hebben ook de hersenen regelmatig ontspanning nodig.

Voor een goede nachtrust is het van belang dat het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans zijn. Het sympatisch zenuwstelsel zorgt er onder meer voor dat je snel kunt handelen in crisissituaties en dat je lichamelijke activiteiten als sporten kunt verrichten. Het parasympatisch zenuwstelsel doet het tegenovergestelde: het kalmeert de hersenen, bevordert de opname van voedsel en beperkt de adrenalinestroom in het lichaam.

Door yoga te beoefenen activeer je het parasympatisch zenuwstelsel, waardoor je lichaam in een staat van rust en herstel kan komen. De drie essentiële onderdelen van een yogales – ademhaling, houdingen en meditatie – herstellen de balans tussen lichaam en geest. Tijdens yoga leer je bewust(er) met je lichaam en geest omgaan, grenzen te voelen en deze aan te geven. Je ademt dieper en bewuster en door dit alles kun je beter omgaan met stress in het dagelijks leven.

Een onderdeel van yoga, specifiek gericht op bevordering van de slaap, kan bijvoorbeeld het beoefenen van de diepe ademhaling vanuit de onderbuik naar de sleutelbenen zijn, ook wel “the three-part breathing” / “full yogic breath” genoemd. Ook het verlengen van de uitademing ten opzichte van de inademing is bevorderend voor de slaap. Three-part breahting en het verlengen van de uitademing ten opzichte van de inademing zijn dus specifieke methodes van ademhaling die niet per definitie in elke yogales terugkomen, maar die wel de slaap bevorderen.

Er zijn bepaalde houdingen (asana’s) die je in de avonduren kunt doen voor een goede nachtrust. Deze zijn met de adem verbonden. De juiste volgorde van de houdingen is hierbij van belang omdat je tijdens het beoefenen van yoga met energie werkt. Houdingen die ontspanningsbevorderend werken zijn:

  • heupopeners die de psoas strekken, een spier waar veel stress en spanning in kan gaan zitten;
  • voorover buigingen om geest en ademhaling te kalmeren;
  • milde rug- en schouderstrekkers om spanning uit onderrug en schouders te halen;
  • torsies die de (boven)rug soepeler maken en verkrampte schouders doen ontspannen.

Omdat ontspanning van de ogen kan doorwerken in het hele lichaam, is het goed om de les af te sluiten met een oogkussentje.

Tot slot: mediteren heeft een positief effect op de pijnappelklier. Deze klier speelt een belangrijke rol in het slaap-waakritme, hij zorgt ervoor dat je goed kunt in- en doorslapen en produceert het belangrijke hormoon melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. De soms automatische gedachten en verhalen die je voortdurend tegen jezelf vertelt (het malen) kunnen zorgen voor stress. Door je gedachten van een afstand te leren bekijken en in te zien dat je niet “je emotie” bent (mediteren) komen lichaam en geest tot rust.

Ik heb regelmatig mensen op mijn les die aangeven dat de nacht ná de yogales de beste van de week is. Probeer gerust eens of dit voor jou ook geldt! Kijk op www.yogajannu.nl voor de mogelijkheden.

Slaap lekker! Warme groet van Tessa Valstar.

Deel dit bericht