Een interview met kersverse wereldkampioen baanwielrenner Sam Ligtlee

Screenshot 2020-03-06 at 12.36.13

Precies een week geleden nam de 22 jarige Sam Ligtlee de wereldtitel baanwielrennen mee terug naar Eerbeek. Een mooi moment om Sam naar zijn verhaal te vragen.

“Het begon allemaal met BMX  en in de winter ging ik op baanwielrennen, ook omdat Omnisport (Apeldoorn) hier dat heeft” verteld Sam. “Het is explosief, snel en je hebt er kracht voor nodig”. De overstap om volledig over te gaan naar baanwielrennen werd op zijn 15de snel gemaakt. Dit bleek een goede keuze te zijn want Sam werd in 2013 Nederlands kampioen bij de junioren op de onderdelen sprint en 1 km tijdrit. Sinds 2017 komt hij uit bij de senioren.

Afgelopen weekend was het zo ver, het WK baanwielrennen in Berlijn. Bij de vraag: Hoe heb jij de race beleefd? Krijgen we direct als antwoord “vanaf moment 1 heb ik genoten en heb ik me nog nooit zo goed gevoeld als die dag!” Sam gaat verder met: “Alles kwam bij elkaar en zelfs na mijn eerste rit, had ik nog mooie sterke benen. Gewoon goed in vorm”. En dat laatste is zacht uit gedrukt. 

Alleen al in de kwalificaties was Sam al sneller dan zijn gewichtige voorganger en reed hij een PR: 59,590. Wat Sam later nog verbeterde in de finale met met een tijd van 59,495. “De finale ging goed komen, maar wereldkampioen?! Nee dat had ik niet verwacht, 2 keer onder de minuut echt bizar, ik kon alleen maar genieten”. 

Foto: @_timdeboer_

Eenmaal thuis is het even bijkomen, ook al komt er veel op Sam af. Op de vraag: heb je het nog gevierd? Antwoord hij “bijna niet, ik ga binnenkort lekker op vakantie, rusten en genieten”. Het is voor korte duur want na de vakantie gaat Sam alweer op trainingskamp in Mallorca.

Sam heeft zich ingeschreven als starter voor de bike-off voor Tokyo, oftewel hij wil proberen een startbewijs te bemachtigen voor de teamsprint van de Olympische spelen in Tokyo. “Het lijkt me een leuke ervaring om aan mee te doen” verteld Sam. “Het is wel moeilijk want Nederland heeft al een hele goede starter maar ik ben heel erg benieuwd wat ik zelf kan. Wat op die positie mijn uiterste is, daarvoor ga ik trainen.” Voegt hij als laatste toe.

Het is het volgende doel van Sam, een mooi vooruitzicht als je het aan ons vraagt. We verwachten Sam nog wel vaker te mogen interviewen voor zijn uitzonderlijke prestaties. Als laatste vroegen we Sam natuurlijk nog even naar zijn favoriete plekjes binnen onze gemeente. Zoals: Waar fiets hij graag? “Lekker buiten fietsen, dan heb ik het geluk dat de postbank zo dichtbij is. Ja daar fiets ik graag.” Sam verteld dat als hij (maar) een klein rondje gaat maken, dat hij de kant van Apeldoorn pakt. “dat betekent voor mij ook maar een klein uurtje, ik zit natuurlijk al dagelijks uren op de fiets en ik blijf een sprinter.” 

We hopen Sam nog vaak door onze gemeente te zien fietsen, het is iemand die hard werkt en zijn doel kent. We wensen Sam al het goeds toe en hopelijk zien we hem op de Olympische spelen. 

“Doe gewoon zelf wat je heel erg leuk vind en kijk niet te veel naar anderen..” – Sam Ligtlee.

Deel dit bericht