Het indrukwekkende sportieve leven van Guus Beking & Linda Ooms

guus en linda

De gemeente Brummen kent véél sportievelingen, dat blijkt wel uit het feit dat er massaal werd gereageerd op de vraag wie de sportiefste inwoners zijn van de gemeente. In de nek aan nek race eindigden Guus Beking en Linda Ooms vlak na elkaar op plek twee en drie. Een meer dan terechte notering, want naast dat zij aan topsport doen helpen ze ook anderen aan een sportiever en gezonder leven. Hoog tijd om kennis te maken met dit sportieve stel!

Als je allebei fanatiek hardloopt en meerdere keren per maand deelneemt aan een run in én buiten de regio, ligt het best voor de hand dat je elkaar tijdens zo’n run een keer tegenkomt. Zo ging het ook bij Linda (36) en Guus (37); ze leerden elkaar kennen bij de start van een hardloopevenement vlakbij Brummen.

Voor beiden geldt dat sport een groot gedeelte van hun leven ‘in beslag neemt’: er wordt minstens zeven keer per week getraind en daarnaast geven ze hun kennis en ervaring door aan andere sporters. Dat doen ze middels hardlooptrainingen, analyses en clinics vanuit het gezamenlijke bedrijf van Guus en Linda, Topmotion Gelderland. Ook geeft Linda training aan een lange-afstands-groep en begeleiden ze allebei atleten met behulp van trainingsschema’s.

Hardlopen is echter niet de enige sport in hun leven. Oorspronkelijk komt Linda uit de vechtsport. Sinds haar negende doet ze op hoog niveau aan kickboksen. In 2003 werd ze Benelux kampioen en in 2007 sleepte ze zelfs de wereldtitel binnen. Op een gegeven moment maakte ze de overstap naar het boksen, waarin ze nu nog steeds fanatiek is. “Vechtsport doe ik momenteel drie keer per week, voor de rest loop ik hard en doe ik aan krachttraining,” vertelt Linda, die bovendien ook vechtsporttrainingen verzorgt voor een kindergroep en een groep volwassenen. “Hardlopen deed ik altijd al wel om mijn conditie op peil te houden, maar ik ging pas wedstrijdjes lopen toen mijn zusje daar een keer over begon.”

De eerste run waarvoor Linda zich inschreef was de Marikenloop. “Ik werd direct fanatiek, want ik had gehoord dat je om vooraan te starten een goede tijd moest hebben. Daarom deed ik hier in de buurt mee aan een rondje Bussloo. Die won ik, dus ik mocht vooraan starten,” vertelt ze. Bij de Marikenloop zelf was ze echter niet zo tevreden met haar tijd. Om die te verbeteren schreef ze zich in voor allerlei wedstrijdjes in de regio. Daar kwam ze Guus regelmatig tegen. “Hij zei: ‘je moet een keer komen trainen bij de club!’. Zo is qua hardlopen het balletje bij mij gaan rollen.”

Loopeconomie: kleine aanpassingen, groot resultaat

Ook Guus is een fanatiek hardloper. “Ik loop 5 à 6 keer in de week hard en daarnaast heb ik sinds kort het zwemmen en fietsen opgepakt. Ik loop vaak lange afstanden en mijn manier van hardlopen is toch wel wat belastend voor mijn hiel,” vertelt hij. “Vandaar dat ik er ook andere sporten bij doe, om lekker in conditie te blijven.”

Guus werkte een jaar of 10 voor de gemeente Doetinchem en maakte twee jaar geleden de stap naar het ondernemerschap, als ondernemersadviseur. In zijn werk ziet hij regelmatig dat te weinig beweging en een ongezonde levensstijl leiden tot (grote) gezondheidsrisico’s en minder plezier/geluk in het leven. Hij ziet sport en beweging dan ook als een belangrijke sleutel tot een prettiger leven. “Mensen die inactief zijn kunnen alleen maar ervaren wat sporten met hen doet door zelf te gaan sporten,” aldus Guus. “Vaak moeten zij een enorm hoge drempel over. Maar mensen kunnen veel meer dan ze denken.”

Naast zijn werk als ondernemersadviseur runt hij samen met Linda Topmotion Gelderland. Hiermee verzorgen zij onder meer tijdsregistraties bij hardloopwedstrijden en triatlons, organiseren ze in samenwerking met fietser en zwemmer Erwin Croes onder de noemer ‘Start2Tri’ gezamenlijke trainingen voor mensen die willen starten met een triatlon, en hebben ze sinds juni het Topmotion Running Lab opgericht. Dit is een programma waarmee ze de looptechniek en loopeconomie van een hardloper volledig kunnen analyseren.

Dat elk mens iets anders nodig heeft om lekker te kunnen hardlopen, weten Guus en Linda dan ook als geen ander. Zowel beginners als gevorderde hardlopers kloppen bij hen aan. “Soms maakt iemand te grote passen of komt hij of zij te hoog van de grond, waardoor er teveel energie wordt verbruikt tijdens het lopen. De loopeconomie is dan laag,” vertelt Guus. “Het leukste om te zien is dat je met kleine aanwijzingen iemands loopeconomie sterk kunt verbeteren.”

De analyses die Guus en Linda vanuit Topmotion Running Lab doen, maken zij in samenwerking met Running Center in Zutphen. Daar staat een hardloopband in de winkel met camera’s en software. Die camera’s maken allerlei berekeningen en aan de hand daarvan kunnen Linda en Guus bijvoorbeeld zien hoe de krachtverdeling is op de gewrichten, wat iemands loopefficiëntie is, enzovoort. Zo kunnen zij mensen heel gericht advies geven waardoor ze direct beter kunnen lopen.

“Linda is ook bewegingswetenschapper, dus dit is helemaal haar ding,” vertelt Guus. Als onderzoeker is Linda verbonden aan het Mulier Instituut in Utrecht. Momenteel is ze bezig met haar promotieonderzoek om Doctor in de bewegingswetenschappen te worden. Hiervoor onderzoekt ze welke rol sportverenigingen kunnen spelen bij het in beweging brengen van minder actieve mensen. Een interessante kwestie waar we bij stichting Sportkompas uiteraard oren naar hebben.

Voldoening uit sport

Het is best uitzonderlijk te noemen hoe groot de rol is die sporten speelt in het leven van Guus en Linda. Beiden zijn er zowel tijdens hun werk als privé iedere dag mee bezig. Niet alleen het trainen voor zichzelf maar ook het stimuleren en begeleiden van anderen is daarbij een belangrijk onderdeel.

“Ik denk dat we Topmotion in de toekomst wel gaan uitbreiden,” vertelt Guus. “Zodat we mensen die bij ons komen nog beter kunnen begeleiden. Bijvoorbeeld met groepslessen of clinics.” Overigens voegt hij daar direct het volgende aan toe: “Ik vind zelf trainen nog te leuk om daar concessies in te doen. Dus het moet wel haalbaar blijven. Het is niet de bedoeling dat we zelf minder actief worden, haha.”

“Wij halen gewoon veel voldoening uit veel sporten,” zegt Linda. “Voor mij is sport altijd een manier van leven geweest en ik begrijp best dat niet iedereen die keuze zou maken. Maar ik haal er heel veel plezier uit en weet dat dat voor heel veel mensen zou kunnen gelden. Niet iedereen hoeft topsport te beoefenen zoals wij dat doen. Maar als je twee of drie keer per week lekker aan het sporten of bewegen bent, draagt dat al bij aan een gezond leven. Zowel op fysiek als mentaal vlak.”

 

METADATA-START
Deel dit bericht