Het succes van de Nationale Diabetes Challenge: “Wij blijven wandelen!”

NDC 2019

Ruim 20 weken geleden ging de Nationale Diabetes Challenge van start. Inwoners van de gemeente Brummen met diabetes of andere (chronische) gezondheidsklachten konden zich inschrijven voor deze challenge met als doel: elke maandagavond gezamenlijk een wandeling maken, en dat 20 weken lang. Inmiddels is het tijd om terug te blikken op de afgelopen periode. Voor deelnemers Geesje Bouma (60) en Ineke Ram (81) was de Nationale Diabetes Challenge in elk geval een succes.

Op maandagavond 6 mei vond de eerste NDC wandeling plaats in Eerbeek. Met zo’n vijftien deelnemers, variërend in leeftijd, conditie en lichamelijke gesteldheid, werden de eerste meters afgelegd. Eén van die deelnemers was de 60-jarige Geesje Bouma uit Eerbeek. “Een vriendin van mij heeft een nieraandoening. Via haar ben ik bij de Nationale Diabetes Challenge terecht gekomen. Zij wilde wel meedoen maar liever niet alleen, dus ben ik met haar meegegaan,” vertelt ze. Zelf lijdt Geesje aan fibromyalgie, ook wel ‘weke delen reuma’. Hierdoor is lopen en bewegen voor Geesje vaak moeilijk en pijnlijk. Toch ging ze de wandeluitdaging aan. “Soms kan ik maar een kwartier lopen, soms een half uur. Maar ik dacht: ik probeer het gewoon, want bewegen is voor iedereen goed.”

De beslissing van Geesje om deel te nemen aan de Nationale Diabetes Challenge pakte voor haar erg goed uit. “Ik had er meteen plezier in. De groep is heel gezellig en het wandelen doet me goed,” vertelt ze. “Op een gegeven moment besloten we met zijn allen: dit moeten we blijven doen!”

Voor Geesje en haar vriendin geldt bovendien dat ze, naast de wekelijkse NDC wandeling op maandagavond, ook op de donderdag zelf nog een wandeling maken. Door van het wandelen een (twee-)wekelijkse routine te maken, merkt Geesje dat haar conditie aanzienlijk vooruit is gegaan. “In het begin haalde ik misschien net een kilometer, maar inmiddels loop ik gewoon al vijf kilometer op een avond,” vertelt ze trots. “Al moet ik er wel altijd rekening mee houden als ik ga wandelen. Ik moet dan van tevoren niet teveel doen, anders houd ik de wandeling niet vol. Qua conditie wel, maar mijn spieren begeven het dan gewoon.”

Geesje en haar vriendin hebben in de gehele 20 weken slechts één wandeling moeten missen vanwege een verjaardag. Die wandeling hebben ze zelf de volgende dag ingehaald. Een mooi voorbeeld van het fanatisme en de motivatie van de dames. “We vinden het heel jammer dat het nu afgelopen is. Maar gelukkig hebben we met de groep besloten om samen te blijven lopen. Waarschijnlijk op de maandagmiddag, omdat het nu in de avond sneller donker wordt.”

Lijkt het je leuk om aan te haken bij de wandelingen van de groep van Geesje? Neem dan gerust contact op via buurtsportcoach@stichtingsportkompas.nl.

Ook de 81-jarige Ineke Ram uit Leuvenheim was één van de deelnemers van de NDC. Ze heeft diabetes type 2 en had vóór de challenge veel moeite met lopen. Vol enthousiasme begon ze aan de uitdaging. “Ik kon nog geen kilometer lopen, maar inmiddels lukt het me om een wandeling van drie kilometer te maken,” vertelt ze. “En soms maak ik ook zelf een rondje door het dorp, maar als ik al teveel heb gedaan op een dag sla ik dat over. Ik ben immers al 81…”

Naast een verbeterde conditie merkt Ineke ook dat ze beter rechtop is gaan lopen. En ze heeft zich een goede gewoonte eigen gemaakt: “Eerder zette ik de auto altijd heel dichtbij neer, maar nu zet ik hem wat verder weg. Daardoor moet ik sowieso een stukje lopen. Ik merk dat dat erg goed voor me is.”

Ineke hoopt dan ook dat ze het wandelen kan blijven volhouden, nu de challenge ten einde is. “Je hebt straks natuurlijk niet meer die push die je van de groep krijgt, maar ik ben wel van plan om zelf te blijven lopen. Er zijn genoeg mooie plekken te vinden in de omgeving.”