Hoe ervaart de redactie een yogales bij Yoga Jannu?

yoga jannu

Wat doet een lesje yoga met je lichaam en je geest? Om dit te ontdekken waren Lieve en Eline van de redactie uitgenodigd door Tessa Valstar van Yoga Jannu. Op een vrijdagochtend waren zij te gast bij Villa Sangha in Brummen, waar zij konden ervaren wat de invloed van yoga is op je fysieke en mentale gesteldheid. Hun ervaring met deze les schreven ze voor je op.

Wil jij ook graag eens een lesje wake up yoga proberen bij Yoga Jannu in Brummen? Voor een nieuwe groep op de donderdag- of vrijdagochtend is er nog plek voor geïnteresseerden. Wil je meer weten, mail dan gerust naar tessa@yogajannu.nl.

De ervaring van Lieve:

“De enige yoga-ervaring die ik van tevoren had was met zwangerschapsyoga, en dat vond ik destijds erg ‘wollig’ en soft. Ik houd er niet van om bij wijze van spreken ‘op m’n kleedje weg te vliegen’. Met die verwachting ging ik er naartoe, maar vanaf het eerste moment viel het me op dat Tessa met beide benen op de grond staat en daar houd ik van. Het spirituele werd gecombineerd met lekker je lichaam aan het werk zetten, heerlijk! Het was soms best pittig, maar je hebt ten minste het idee dat je wat doet. Tegelijkertijd werkte het ook heel ontspannend.

Het was dus veel relaxter en ook pittiger (in positieve zin) dan ik van tevoren verwacht had. Ik heb spieren gebruikt die ik normaal niet gebruik en dat kon ik goed voelen na afloop. Voor mensen die wat willen doen zonder zich per se in het zweet te werken is yoga erg geschikt. Ik zou het zo weer doen!”

De ervaring van Eline:

“Ik had al enige ervaring met body balance, maar ik heb ontdekt dat dat toch wel heel wat anders is dan de ‘echte’ yoga die Tessa geeft. Tijdens de les voelde ik me heel rustig; een prettige en nieuwe ervaring als je gewend bent om tijdens het sporten juist helemaal ‘uit je dak’ te gaan. In die zin voelde yoga niet echt als een sport voor mij, maar als een fijne manier om met je lichaam en je geest te werken.

Tessa gaf bij de ontspanning aan het einde van de les aan dat dit onderdeel vaak het moeilijkst wordt gevonden door haar leerlingen. En dat kon ik goed begrijpen: in onze drukke levens zijn we het niet gewend om bewust te ontspannen. Dat vond ik dan ook best een uitdaging, maar ik geloof wel dat je hier beter in kunt worden naarmate je vaker bewust ontspanning beoefent. De yogales heeft me dan ook laten inzien dat een gezonde balans tussen ontspanning en inspanning erg belangrijk is.”

Benieuwd naar de ervaringen van vaste leerlingen bij Yoga Jannu? Die vind je hier:

“Ik doe aan yoga om soepel en alert te blijven in lichaam en geest en om balans en kracht op te bouwen en te behouden. Dat is ook wat de lessen yoga me geven. Bovendien is het een fijn rustmoment in mijn week. Ik mag me helemaal bewust zijn van hoe ik erbij zit en sta, en dit bewust bijstellen.”
Elise te Woerd, 6 maanden yoga-ervaring

“Bewust bezig zijn met lichaam en geest en proberen daar een goede balans in te vinden in het dagelijks leven, dat is yoga voor mij. Goed begeleid is yoga een manier om je lichaam te leren kennen, om spieren te ontdekken waarvan je niet wist dat je ze had. Dat ontdekken gebeurt in alle rust en in een veilige omgeving die bij je past, die goed voor jou is. Voor mij is yoga niet zweverig, maar met twee benen op de grond staan, goed geaard. Vanuit die houding naar de wereld om je heen kijken, leren te zijn wie je bent. Uitdragen dat er meer is dan presteren. Tijd nemen om te ‘zijn’. Om ook bij tijdelijk mankement het lichaam zo goed mogelijk op pijl te houden is goede kennis nodig bij de docent. Lief leren zijn voor je lijf, leren luisteren naar je lichaam. Lichaam en geest is één, dat is mij duidelijker geworden dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden!”
Tieneke, 10 jaar yoga-ervaring

“Waarom doe ik yoga? Omdat ik fitter wilde worden zonder het gespring van aerobics of oefeningen aan apparaten. Ik voel me sterker in mijn arm- en beenspieren en mijn conditie is daardoor ook erg verbeterd. Van nature ben ik een stijve hark, maar door de yoga ben ik soepeler geworden. Ik weet nu ook steeds beter de ‘rechte’ lijnen te vinden. Het heeft echt tijd en oefening nodig om balans te vinden. Het is fijn dat elke week de les anders is, het is echt nooit hetzelfde. Het wordt nooit saai. Elke week is er een ander aandachtsgebied. Na de les heb je een ontspannen gevoel en tevens voel je dat al je spieren aan het werk zijn geweest. Je voelt je spieren sterker worden na verloop van tijd. Ook houdingen die je eerst moeite kostten krijg je onder de knie, met de juiste aanspanning van spieren en een goede ademhaling.”
Gerdien, 2 jaar yoga-ervaring

“Yoga is mijn rustpunt in een drukke en vaak hectische wereld. Het brengt me terug bij mezelf en geeft me daarmee energie en een open blik op de buitenwereld. Ik heb daardoor ook geleerd om me bewuster te zijn van wat ik doe en vooral hoe ik dat doe. Zo sta ik sterker in het leven.”
Dorien, 8 jaar yoga-ervaring

Deel dit bericht