Inspirerend eerste sportcafé over het lokaal sportakkoord

Sfeerimpressie Sportcafe

In het Sportkompas sportcafé, locatie de Bhoele in Eerbeek, werd op maandag 23 september tijdens een inspirerende bijeenkomst de start gemaakt om te komen tot een Lokaal Sportakkoord in Brummen. Vertegenwoordigers uit de sport, zorg en overheid kwamen bij elkaar om nieuwe samenwerkingen op te starten.

Lokaal sportakkoord

Petra Schipper, sportformateur in Brummen, begon de avond met een uitleg over het “hoe en wat” van een sportakkoord. In een lokaal sportakkoord worden samenwerkingen tussen organisaties gerealiseerd om het sporten en bewegen in Brummen voor nu én in de toekomst nog beter te maken en te behouden. Marinus van Tent Beking, secretaris van SC Brummen, gaf met Brummen Beweegt een mooi voorbeeld waarbij welzijn en sport samenwerken om inwoners van 55+, vijf ochtenden in de week te kunnen laten bewegen.

Aan de slag!

Na deze introductie gingen de aanwezigen aan de slag met het door de Gelderse Sport Federatie (GSF) ontwikkelde sportakkoordenspel. Aan vier speltafels werd onder leiding van lokale mensen een aantal vragen beantwoord en volop gediscussieerd over verschillende thema’s. Dit ging onder meer over de bewegingsachterstand van de jeugd, de sportcultuur bij verenigingen, samenwerkingen tussen verenigingen en de zorg en de beweegvriendelijke leefomgeving.

Energie

Hennita van der Zee (Stichting Welzijn Brummen) zag nieuwe kansen en mogelijkheden: “Samen word je sterker. Je ziet meer en bereikt meer. Met het lokale sportakkoord kan je letterlijk gebruik maken van elkaars kracht”. Ook Marinus van Tent Beking ging met een goed gevoel naar huis: “Ik heb veel enthousiasme ontmoet dat mij energie geeft om met het sportakkoord door te gaan.” Aan het einde van de avond werd dan ook positief gereageerd op de vraag of iedereen vertrouwen had in de ingeslagen weg richting het sportakkoord.

Op weg naar een lokaal sportakkoord

Het in 2018 afgesloten Nationaal Sportakkoord wil bereiken dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Het opstellen van een lokaal sportakkoord voor en door de inwoners van een gemeente is daarbij een belangrijke pijler. In 174 Nederlandse gemeenten wordt er gewerkt aan een lokaal sportakkoord.

InspIn Brummen kunnen nog meer partijen aansluiten vindt Vivian Tromp (Sportkompas): “We moeten nog meer enthousiasme creëren, waardoor er verbinding en samenwerking ontstaat binnen de gezamenlijke doelen”. Als u ook de handen ineen wilt slaan, bent u van harte welkom op de openbare themasessies in Brummen waarin alle nieuwe kansen worden besproken. Deze vinden binnen enkele weken plaats.

Wilt u meer informatie of een uitnodiging? Neem dan contact op met Stichting Sportkompas via info@sportkompas.oplevering4u.nl

 

Deel dit bericht