Maak kennis met Bertine Lentink, ‘de sportiefste persoon van Brummen’

bertine lentink artikel

De gemeente Brummen kent véél sportievelingen, dat blijkt wel uit het feit dat er massaal werd gereageerd op de vraag wie de sportiefste inwoner is van de gemeente. Maar er kan er natuurlijk maar één de sportiefste zijn en dat is volgens jullie Bertine Lentink: marathonloper, diëtiste, personal trainer en sportster in hart en nieren. “Super leuk dat ik gekozen ben! Hopelijk kan ik zo nog meer mensen in beweging krijgen.”

New York 2015: Bertine loopt haar eerste marathon. Nu, vier jaar later, traint ze voor de marathon in Amsterdam, haar vijfde alweer. “Hardlopen is echt mijn favoriete sport. Je kunt het altijd en overal doen. Het kan samen, maar ook alleen. Ik haal er steeds meer uit,” vertelt Bertine in een interview met Eline van de redactie. Onder de 3 uur en 40 minuten wil ze ‘m lopen, op 20 oktober in Amsterdam. Daarvoor is een trainingsschema uiteraard onmisbaar. “Ik loop nu vier keer per week en doe dat op basis van mijn hartslag. Dat betekent dat ik ook veel langzame kilometers maak, ‘vogels kijken’ noem ik dat. Maar daar haal ik juist veel meer uit dan heel hard rennen.”

Om tot deze inzichten te komen heeft Bertine een sportmedische keuring ondergaan op Papendal, iets wat ze haar eigen klanten soms ook aanraadt. “Het is heel nuttig om te weten hoe het er nou eigenlijk voor staat met je gezondheid en vermogen op gebied van sport. Er zijn bovendien zorgverzekeringen die een sportmedische keuring vergoeden. Dus laat je zeker eens keuren als je meer wilt weten.”

Het belang van beweging

Het is moeilijk voor te stellen dat iemand die marathons loopt en van trainen haar werk heeft gemaakt, niet werd aangenomen op de ALO (sportopleiding). Toch is dat wat Bertine overkwam op haar 18e. Noodgedwongen moest ze een andere keus maken en zo kwam ze bij de opleiding Voeding & Diëtetiek terecht. Gelukkig kon ze haar draai daar prima in vinden. Ze kwam als diëtiste te werken bij een sportschool en inmiddels heeft ze alweer twee jaar haar eigen onderneming: Bertine Lentink Food & Sport Coach. Ontstaan vanuit de diepgewortelde drive om de belangrijke onderwerpen voeding en sport met elkaar te combineren.

Haar voornaamste doel is mensen helpen een gezonde(re) leefstijl te ontwikkelen. De drie belangrijkste pijlers daarvoor zijn sport, voeding en ontspanning. Omdat ze zich met al die punten bezighoudt ziet Bertine zichzelf ook wel als leefstijlcoach. “Ik ben diëtist, maar misschien leg ik de nadruk wel meer op het bewegen dan op het eten. En je kunt nog wel zo druk zijn, maar als er in je leven geen plek is voor ontspanning dan ga je daar op een gegeven moment aan onderdoor. Eigenlijk moeten al die drie componenten kloppen. Dan pas kun je je echt goed voelen.”

Wie bij Bertine terecht komt met een hulpvraag over afvallen, mag dan ook direct een stevige wandeling of andere vorm van beweging verwachten. “Ik denk echt dat we veel meer winst kunnen halen uit beweging. Door uitvindingen als de elektrische fiets en allerlei apparaten bewegen we steeds minder. Natuurlijk is het goed dat oude mensen dankzij de elektrische fiets in beweging blijven, maar ik vind het wel zorgelijk dat steeds meer jongere mensen ook elektrisch fietsen. Automatisering is achteruitgang in beweging.”

Het belang van bewegen ziet Bertine met eigen ogen bij haar leden. Zo begeleidt ze een groep senioren bij gymvereniging Sparta, waarvan ze nooit had verwacht dat deze mensen al ouder dan 75 waren. “Ik schrok echt toen ik hoorde dat ze al zo oud waren, dat had ik ze nooit gegeven. Dat komt omdat ze nog zo kwiek en fit zijn door het bewegen.” Daarnaast zijn veel van haar leden zwanger of net bevallen. Doordat deze vrouwen veel in beweging zijn gaan ze hun bevalling veel fitter in én komen ze er over het algemeen fitter uit. Hetzelfde geldt voor het ondergaan van een operatie. “De kans dat je nog gaat beginnen met bewegen als je 70 bent is klein. Daarom moet je er op tijd mee beginnen en vervolgens ook in beweging blijven,” aldus Bertine.

Tijd en aandacht

Niet alleen de elektrische fiets ziet Bertine als een ‘bedreiging’ voor beweging en gezondheid. Ook ziet ze dat er steeds minder tijd en aandacht is voor de dingen die er echt toedoen. “Het aantal mensen met een burn-out of depressieve klachten neemt toe. Al die strakke deadlines, overwerken, geen tijd voor pauze of om even te bewegen dragen daaraan bij. Als je eenmaal in zo’n kringetje van drukte zit is het lastig om daar uit te komen.”

Bedrijven kunnen daar veel in betekenen, vindt ze. Als voorbeeld noemt ze de kletskassa die onlangs werd geïntroduceerd door supermarktketen Jumbo. En het feit dat grote kledingketens steeds meer plaats maken voor kleinere winkeltjes. “Daaraan zie je dat er weer meer tijd en aandacht wordt gecreëerd voor jezelf en voor elkaar. We gaan gelukkig de goede kant weer op.”

Daarbij: aan kwaliteit heb je veel meer dan aan kwantiteit. Dat geldt ook voor sporten en bewegen. Door rustig te beginnen en iets te doen wat je leuk vindt, houd je een gezonde levensstijl veel beter vol. “Ik realiseerde me laatst nog dat ik mensen in mijn les misschien wel meer afrem dan dat ik ze motiveer om oefeningen sneller of harder te doen. Als je te hard van stapel loopt stop je er namelijk al gauw weer mee. Begin je gewoon rustig en kun je op den duur genieten van dat wat je doet – of dat nu hardlopen of iets heel anders is – dan wordt het écht leuk. Ik hoop dat ik mensen dat kan bijbrengen: dat je niet altijd keihard hoeft te gaan.”

Wil je meer weten over Bertine Lentink? Neem dan een kijkje op haar website.