Olympisch kampioen Elis Ligtlee: “Het leven is veel te kort om iets te doen waar je niet blij van wordt”

elis ligtlee 2

Of je nu gaat voor een lange wandeling, een lesje boksen, een voetbaltraining of een heel andere sport: bewegen is gezond én kan ook nog eens heel leuk zijn. In de rubriek ‘Sporters aan het woord’ vragen we sportievelingen in de gemeente naar hun beweegredenen. Deze keer het verhaal van een wel heel bijzondere sporter uit Eerbeek: Elis Ligtlee, Olympisch kampioen keirin (baanwielrennen).

Na bijna 17 jaar topsport was het klaar voor Elis Ligtlee. De oud-baanwielrenster beleefde een intensieve sportcarrière met gigantische ups – dé gouden plak op de Olympische Spelen in 2016 – maar daarnaast ook de nodige downs. Eind 2018 besloot de 24-jarige Eerbeekse dat het genoeg was. Haar fiets heeft ze sindsdien niet meer aangeraakt, maar sport wordt voor het eerst een vorm van ontspanning. “Zelf bepalen hoeveel baantjes ik zwem, niemand die over mijn schouder staat mee te kijken, gewoon je eigen ding doen. Dat voelt als een bevrijding.”

Als zevenjarig meisje wist Elis al: ik wil fietsen. Gek is dat niet, als je onderdeel uitmaakt van een echte fietsfamilie. Haar oom won in 1967 de wereldtitel baanwielrennen op de achtervolging en haar vader deed – ‘gewoon voor de leuk’ – aan mountainbiken. Oorspronkelijk wilde Elis ook graag mountainbiken, maar omdat ze met zeven jaar te jong was begon ze op de BMX baan. Na de eerste training was ze verkocht: aan mountainbiken heeft ze sindsdien nooit meer gedacht.

Tijdens het WK in Australië won Elis haar eerste wereldtitel met de BMX. Ze was toen negen jaar. “Daarna ging ik naar mijn tweede WK en werd ik weer wereldkampioen. Zo ging het acht jaar door,” vertelt ze. Intussen maakt ze de overstap naar baanwielrennen. Een plek in de Nederlandse selectie volgde en in 2016 bereikte Elis het hoogst haalbare. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wint ze de gouden medaille op het onderdeel keirin. “Een droom die uitkwam. Ineens was ik Elis met de gouden plak.”

Sociaal en oprecht

Altijd als ‘de topsporter’ gezien worden, in plaats van ‘de gewone Elis’, vindt ze soms lastig. “Mensen gaan ineens op je letten en alles wat je doet wordt uitvergroot. Doe alsjeblieft allemaal normaal, denk ik dan. Ik ben ook maar gewoon een mens, niet anders dan anderen.”

Jezelf blijven is sowieso iets wat Elis belangrijk vindt. Bij anderen, maar vooral bij zichzelf. “Ik ben een heel oprecht, eerlijk persoon. Ik wil mezelf niet anders voordoen dan dat ik ben. Ik ben fanatiek, kan slecht tegen mijn verlies en ik kan soms hard zijn. Maar ik ben ook heel sociaal, een teammens en ik wil graag weten hoe het met anderen gaat.”

Gelukkig gaat het met Elis zelf inmiddels goed. Ze heeft naar eigen zeggen geen spijt van haar keus om te stoppen, haar beslissing heeft haar juist rust gegeven. “Het is heerlijk dat ik even niks meer ‘moet’. Sport kan nu een ontspanning worden, er hangt niet zo’n gigantisch doel meer aan vast. De druk is eraf, dat geeft een gevoel van vrijheid.”

Momenteel is Elis dan ook veel thuis in Eerbeek, om rustig uit te zoeken wat haar volgende stap wordt. Ze denkt na over het begeleiden van anderen in het behalen van hun doelen. Daarbij kan ze niet alleen haar sociale karakter inzetten, maar ook haar eigen ervaringen in de topsport gebruiken. “Anderen begeleiden door middel van personal training lijkt me heel leuk. Geen topsport, maar gewoon ‘normale’ mensen helpen die hun eigen weg inslaan.”

Luister naar je hart

Een belangrijke les die Elis (beginnende) sporters kan meegeven is: vergelijk jezelf niet met een ander. Ook al is dat soms moeilijk. “Op social media en ook in het echte leven worden ideaalplaatjes geschetst waar je aan lijkt te moeten voldoen en dat is heel frustrerend. Ook in de sportschool kun je de neiging hebben om jezelf met een ander te vergelijken. Je schiet er alleen helemaal niets mee op. Iedereen is anders, dus blijf vooral bij jezelf.”

Bovendien: als je ergens met lood in je schoenen aan begint, gaat het niet werken. Met andere woorden: doe iets – ook op gebied van sport – wat je echt leuk vindt. “Je móet niet naar de sportschool, je moet het alleen doen als je het zelf wilt. Er is altijd wel iets dat bij je past. Soms is dat even zoeken, maar wees niet bang om te kiezen voor wat je echt wilt.”

Het leven is namelijk veel te kort om iets te doen waar je niet blij van wordt, vindt Elis. “Heb plezier in wat je doet en geniet ervan. Ik weet inmiddels dat als er ergens een deur dichtgaat, er ergens anders wel weer eentje opengaat.”

Deel dit bericht