Preventieakkoord voor een gezonde leefstijl van onze inwoners

Samenverder

Samen gezond in de gemeente Brummen

Preventieakkoord voor een gezonde leefstijl van onze inwoners

Brummen/Eerbeek – 20 organisaties hebben een lokaal preventieakkoord ondertekend. Met elkaar zetten zij zich de komende periode extra in om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen. Dat gebeurt aan de hand van drie thema’s: gezond opgroeien, de gezonde werkvloer en gezond ouder worden. U leest het preventieakkoord op onze website www.brummen.nl.

 

Al eerder werd een Nationaal Preventieakkoord opgesteld. Het akkoord bestaat uit een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Samen zijn zij de grootste veroorzakers van ziekten in Nederland. Ook in onze gemeente zien we mogelijkheden om ervoor te zorgen dat onze inwoners zowel lichamelijk als ook mentaal gezond blijven. In het lokale preventieakkoord staan concrete acties die we de komende tijd met verschillende organisaties gaan uitvoeren.

De gemeente Brummen is ook één van de ondertekenaars van het preventieakkoord. Wethouder Ingrid Timmer van gezondheid is blij met het akkoord. “Investeren in gezondheid van inwoners heeft een positieve uitwerking op veel gebieden. Mensen kunnen beter omgaan met de uitdagingen van het leven, hebben meer energie en kunnen iets betekenen voor een ander.”

Gezond opgroeien

Eén van de deelnemers aan het thema ‘gezond opgroeien’ is Vérian, onder andere bekend van het consultatiebureau. “Ouders willen het beste voor hun kind”, zegt Edith Slagman, jeugdverpleegkundige bij Vérian. “Maar wat is dan eigenlijk het beste? We bespreken dit standaard met ouders. Dankzij het preventieakkoord kunnen we ook op andere plekken extra aandacht besteden aan een gezonde opvoeding. Om een voorbeeld te noemen: in het BoekStartkoffertje die jonge ouders kunnen ophalen bij de bibliotheek, komt straks ook informatie over gezond eten en drinken met je kind.” Andere voorbeelden van initiatieven die uitgevoerd gaan worden, zijn het rookvrij maken van de speelplekken in onze gemeente en het uitdelen van fruit na de wedstrijden van de jeugd bij Sportclub Brummen.

Gezonde werkvloer

De Eerbeekse Sociëteit is een netwerk van bedrijven en ondernemers uit Eerbeek en omstreken. Voorzitter Dries Krens legt uit waarom zij zich aansluiten bij het preventieakkoord. “De komende tijd gaan wij met werkgevers in gesprek over het stimuleren van een gezonde leefstijl onder de werknemers. Hoe kunnen wij daar als werkgever positief aan bijdragen? Door het gezamenlijk op te pakken, is het makkelijker om ermee aan de slag te gaan.”

Gezond ouder worden

In samenspraak met een aantal organisaties zoals Stichting Welzijn Brummen, RIWIS, Bibliotheek Brummen-Voorst, Stichting Sportkompas en dergelijke is het idee ontstaan om een kook- en wandelclub op te zetten voor senioren. Eigenlijk iedereen die het leuk vindt om gezamenlijk te koken en te eten, is straks van harte welkom. Tegen een kleine vergoeding wordt een gezonde maaltijd bereid en wordt er in gesprek gegaan over thema’s die interessant zijn voor de aanwezigen. Voorafgaand of na afloop is er een wandeling. 

Vervolg

In september wordt een officiële aftrap georganiseerd en start de uitvoering. We verwachten dat de komende tijd meer acties tot stand komen en nieuwe partners zich aansluiten. Interesse of vragen? Meld je bij Kyra Jurriëns via k.jurriens@brummen.nl.

Deel dit bericht

Activiteiten Kerstvakantie 2022

Samen gezond in de gemeente Brummen Preventieakkoord voor een gezonde leefstijl van onze inwoners Brummen/Eerbeek – 20 organisaties hebben een lokaal preventieakkoord ondertekend. Met elkaar zetten zij zich de komende…

Nieuw bestuur Eerbeekse Boys

Samen gezond in de gemeente Brummen Preventieakkoord voor een gezonde leefstijl van onze inwoners Brummen/Eerbeek – 20 organisaties hebben een lokaal preventieakkoord ondertekend. Met elkaar zetten zij zich de komende…