Recept van de maand: 14 tips gezond eten door foodcoach Bertine Lentink + een recept

IMG_20220407_163320

In 2022 gaan we het anders doen. Hoe bouw je een recept om zodat het past binnen Richtlijnen Goede Voeding? Gezond Eten geeft je namelijk gezondheidswinst!

Zelf kan je straks aan de slag met de volgende 14 tips: 

  1. Gebruik CACAO of KANEEL in plaats van suiker als smaakmaker in toetjes.
  2. Cake, gebak en hartige taart kan je maken met VOLKORENMEEL of HAVERMOUT in plaats van bloem.
  3. Laat het suiker in de cake of taartbodem weg maar kies voor BANAAN, DADELS of ander fruit.
  4. Room kan je vervangen door KWARK als je een taart gaat bakken.
  5. ZWARTE BONEN in brownies in plaats van bloem.
  6. Ga je ijs of chocolademousse maken, kies dan eens voor AVOCADO of BANAAN in plaats van room.
  7. Je kan boter in de cake weglaten en deze vervangen door YOGHURT of KWARK.
  8. Kies voor COURGETTE in plaats van witte pasta.
  9. Laat boter of kokosolie staan maar kies voor (vloeibare) OLIE voor hartige taart.
  10. Je kan heel goed VOLKORENWRAPS gebruiken in plaats van een pizzabodem.
  11. EDELGISTVLOKKEN in plaats van geraspte kaas in quiche of op een pizza.
  12. Wist je dat je ook heel goed PEULVRUCHTEN in plaats van vlees kan gebruiken in   burgers?
  13. Geen room maar RICOTTA of HÜTTENKÄSE in quiche of taart.
  14. Je kan soep binden met PEULVRUCHTEN OF AARDAPPEL in plaats van room.

Dus maak jij zelf granola? Voeg dan geen suiker toe, maar kaneel, cacao of bijvoorbeeld koek- en speculaaskruiden.

Voeg jij siroop, honing of stroop toe aan een schaaltje yoghurt of kwark? Laat deze eens weg, en doe er een beetje kaneel, cacao of koek- en speculaaskruiden bij.

Eet je havermoutpap met een schepje suiker? Dan doe je er nu kaneel, cacao of koek- en speculaaskruiden bij.

Suiker, kokosbloesemsuiker, siroop, maple syrup, honing of stroop heeft het lichaam niet nodig voor voedingsstoffen. Ze leveren energie, maar daar blijft het dan ook bij en ze zijn ook nog eens slecht voor je tanden. Dat betekent niet dat je ze niet mag gebruiken. Maar omdat er al zoveel producten zijn waarin deze suikers zijn verstopt, kan je ze zelf heel goed vervangen als jezelf met een recept aan de slag gaat.

 

Recept van de maand: Zwarte bonen brownie

(een recept uit het boek Eet als een Expert, dit boek krijgt iedereen die mee komt Buiten Spelen)

Bereidingstijd in minuten

Bereiden ongeveer 10 minuten + 30 minuten oventijd

Voor 8 stukjes

  • 1 blik zware bonen (uitlekgewicht 265 gram)
  • 10 ontpitte en fijngesneden medjool dadels
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels olie
  • 70 gram cacao
  • 1 theelepel vanille
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereiden

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2: Laat de zwarte bonen goed uitlekken en spoel ze eventueel even om. Mix de bonen samen met de dadels, eieren en olie in een keukenmachine tot een glad beslag.

Stap 3: Voeg de cacao, vanille en bakpoeder toe en mix het geheel tot een glad beslag.

Stap 4: Vet een kleine bakblik of cakevorm in of gebruik bakpapier en giet het beslag hierin. 

Stap 5: Bak de brownie in 30 min. in de oven; als een satéprikker er net niet schoon uitkomt is de brownie klaar. Een beetje klef zijn brownies namelijk het lekkerst.

Stap 6: Laat de brownie goed afkoelen en snijd dan in ongeveer 8 stukjes.

 

Deel dit bericht