Recept van de maand: Broodje gezond

broodje

Iedere maand deelt Bertine Lentink Food & Sport Coach een heerlijk recept met ons.  Deze maand: een broodje gezond! Je bent gezellig een dagje weg en tussen de middag loop je een willekeurig eetcafétje binnen. Je gaat voor safe en kiest een broodje gezond. Maar is dat broodje wel echt zo gezond? Een wit broodje ‘gezond’ met ham en kaas is ontzettend zout. We eten per persoon jaarlijks een kilo zout teveel. Gevaarlijk en onnodig. Maar wat heb je dan wel nodig?

Ingrediënten

Voor 1 persoon:

  • Volkorenbrood
  • Hummus
  • Gegrilde groenten: aubergine, courgette, tomaat, paprika, ui
  • Rucola
  • Pijnboompitten, pistachenoten of andere ongezouten noten

Bereiding

  1. Besmeer 1 boterham met hummus.
  2. Verwarm een grillpan. Snijd de groenten in plakjes. Bestrijk alle groenten met wat olie en leg ze in de grillpan. Draai ze om zodra ze gemakkelijk loslaten en mooie lichtbruine grillstreepjes hebben (maar laat ze niet zwart aanbranden). Geen grillpan in huis? Verwarm dan de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de met olie bestreken groenten hierover. Rooster de groenten in ongeveer 15 minuten gaar.
  3. Strooi wat rucola over de hummus.
  4. Verdeel hierover de gegrilde groenten.
  5. Tenslotte voeg je de pijnboompitten toe. Wil je er helemaal een feestje van maken? Voeg dan ook nog wat avocado toe.

TIP:

Voor de gegrilde of rauwe groenten kun je denken aan gegrilde aubergine, courgette, wortel, paprika, (rode) ui of champignons. Als je wat meer groenten tegelijk grilt, geniet je zeker een paar dagen van heerlijk beleg. De klassieke tomaat, komkommer, rucola, spinazie en andere slasoorten zijn natuurlijk ook heerlijk als topping op ander broodbeleg zoals avocado, hummus, zelfgemaakte eiersalade of pindakaas (100% pinda’s).

 

Deel dit bericht