Recept van de maand: Flensjes met kip & maïs

20211206_173123-1

Er is iets aan de combinatie kip, prei en maïs wat kinderen aantrekt als een magneet – en volwassenen zijn er ook dol op!

Wie houdt er niet van pannenkoeken? Dun en verfijnd, of dik en voedzaam. In hapklare stukken of rijkelijk belegd. Opgerold, dubbelgevouwen of hoog opgestapeld. Gedrenkt in siroop of gevuld met groenten. Een hemels ontbijt of een daverend diner. Wat jouw smaak of voedingswensen ook zijn, in pannenkoekenland is er voor elk wat wils!

Beslag flensjes

Van dit beslag voor flensjes kan je allerlei lekkere gerechten maken. Je kan het beslag 24 uur in de koelkast bewaren. Of bak de flensjes, stapel ze op met velletjes bakpapier ertussen, doe ze in een diepvrieszak en vries ze in; dan blijven ze tot 1 maand goed.

Ingrediënten voor 8 tot 10 flensjes

Bereiding 50 minuten + 30 minuten rusten

  • 130 g volkoren meel
  • snufje zout
  • 1 ei, licht losgeklopt
  • 350 ml magere melk
  • 1 el olie, voor in het beslag
  • 1 el olie, voor het bakken

Bereiding

  1. Roer in een kom het meel en het zout door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Klop in een kan het ei met de melk en de olie. Schenk het eimengsel geleidelijk in het kuiltje en klop, terwijl je steeds wat bloem erbij doet, tot een glad beslag. Klopt niet te lang, anders worden de pannenkoekjes taai. Laat het beslag minimaal 30 minuten rusten. Het wordt nog dikker, dus roer er voor het bakken 1-2 eetlepels koud water door.

Ingrediënten voor 4 personen

Bereiding 45 minuten + 30 minuten rusten

  • 2 el olie
  • 8 preien, in dunne ringen
  • 200 g kipfilet, in blokjes
  • flinke scheut groentebouillon
  • versgemalen peper
  • 160 g maïs
  • 60 g geraspte cheddar

Bereiding

1.Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en voeg de prei en kip toe. Bak onder regelmatig roeren tot de prei zacht en de kip gaar en licht gebruind is. Doe de bouillon erbij en schraap over de bodem van de pan terwijl hij indikt. Breng op smaak met peper. Zet dan opzij.

2. Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand en schuif het rooster zo’n 10 cm onder het grillelement. Verhit een ovenbestendige flensjes- of een koekenpan met antiaanbaklaag op matig tot hoog vuur, schep er een kleine soeplepel beslag over de hele bodem uitvloeit. Bak circa 30 seconde; verdeel er dan een vierde van het kip- preimengsel en een vierde van de maïs over. Bak nog een paar minuten, tot de onderkant bruin en gaar is; neem dan de pan van het vuur. Bestrooi met een vierde van de kaas en zet de pan 2 minuten onder de grill, tot de kaas borrelt. Serveer meteen en herhaal tot alle beslag en ingrediënten op zijn.

Deel dit bericht
Aankomende evenementen