Recept van de maand: Hoe voorkom je decemberkilo’s?

Bertine-2019

De decembermaand, hoe je het wend of keert, staat gelijk aan feestmaand en aan eetmaand. In de voorafgaande maanden liet je de koekjes staan, nam je zo min mogelijk chips en ook de alcohol probeerde je te beperken.
Maar in december mag alles weer zodat je in januari weer ‘opnieuw’ kunt beginnen. Er zijn eigenlijk maar 4 feestdagen in december. Sinterklaas, 2 kerstdagen en oudjaarsdag. Maar tussendoor misschien ook nog een verjaardag, kerstborrel met de collega’s, etentje met de familie en ga zo maar door.
December is dus geen goede maand, nee zelfs een lastige maand om af te vallen of misschien wel om op gewicht te blijven. Er is natuurlijk helemaal niets mis met genieten van lekker eten tijdens de kerstdagen of op oudejaarsavond. Maar kunnen we alleen genieten van de feestdagen met veel eten?


Hoe voorkom je decemberkilo’s?


Luister naar je lichaam

Meer is niet altijd beter. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Je vervelend voelen omdat je te veel hebt gegeten, kan een domper zijn op de feest vreugde. Luister liever naar je lichaam.


Minder gangen, kleinere porties 

Bij de planning kun je overeten al voorkomen. Bedenk minder gangen en kleinere porties. Koop niet al te veel calorierijke tussendoortjes, zoals chocolade kerstkransjes.


Houd je gewone ritme aan

Veel mensen wijken tijdens de feestdagen af van hun normale ritme. Wil je deze kerst je fit voelen? Probeer dan ook tijdens de feestdagen het ritme van 3 maaltijden per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Maaltijden overslaan omdat je bijvoorbeeld een grote lunch verwacht, kan er toe leiden dat je meer tussendoortjes eet. Voorkom verleidingen.

Zet overheerlijke, caloriearme recepten op het menu

Ga je zelf koken? Verzin recepten die je kunt maken met magere ingrediënten. Gebruik liever zure room i.p.v. crème fraîche. Ook magere spekblokjes bevatten veel minder calorieën dan gewone spekblokjes. Dat geldt ook voor magere kaassoorten zoals 30+ kaas of hüttenkäse. Serveer vooral ook veel verschillende soorten groenten.

Deel dit bericht