Recept van de maand: Lasagne

recept oktober

In 2022 gaan we het anders doen. Hoe bouw je een recept om zodat het past binnen Richtlijnen Goede Voeding? Gezond Eten geeft je namelijk gezondheidswinst!

Zelf kan je straks aan de slag met de volgende 14 tips: 

  1. Gebruik CACAO of KANEEL in plaats van suiker als smaakmaker in toetjes.
  2. Cake, gebak en hartige taart kan je maken met VOLKORENMEEL of HAVERMOUT in plaats van bloem.
  3. Laat het suiker in de cake of taartbodem weg maar kies voor BANAAN, DADELS of ander fruit.
  4. Room kan je vervangen door KWARK als je een taart gaat bakken.
  5. ZWARTE BONEN in brownies in plaats van bloem.
  6. Ga je ijs of chocolademousse maken, kies dan eens voor AVOCADO of BANAAN in plaats van room.
  7. Je kan boter in de cake weglaten en deze vervangen door YOGHURT of KWARK.
  8. Kies voor COURGETTE in plaats van witte pasta.
  9. Laat boter of kokosolie staan maar kies voor (vloeibare) OLIE voor hartige taart.
  10. Je kan heel goed VOLKORENWRAPS gebruiken in plaats van een pizzabodem.
  11. EDELGISTVLOKKEN in plaats van geraspte kaas in quiche of op een pizza.
  12. Wist je dat je ook heel goed PEULVRUCHTEN in plaats van vlees kan gebruiken in   burgers?
  13. Geen room maar RICOTTA of HÜTTENKÄSE in quiche of taart.
  14. Je kan soep binden met PEULVRUCHTEN OF AARDAPPEL in plaats van room.

Lasagne

Kant-en-klaar kan heel makkelijk zijn, maar zelf koken is altijd het allerlekkerst en hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Kom je tijd te kort, bereid dan alvast voor en bak af vlak voordat je gaat eten. Oh ja, deze keer een vegetarische lasagne, want minder vlees is nog beter!

Helemaal klaar met kant-en-klaar!

Bereidingstijd in minuten

  • Bereiden ongeveer 30 minuten
  • Wachten 40 minuten

Voor 4 personen

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 klein bakje champignons
  • 2 el olijfolie of vloeibare boter
  • 250 g vegetarisch gehakt
  • 200 g fijne soepgroenten
  • 1 pot geroosterde paprika
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Italiaanse kruiden
  • Peper
  • 1 courgette
  • 200 g volkorenlasagne
  • 90 g pesto
  • 75 g geraspte 30+ kaas
  • ovenschaal

Bereiden

  • Stap 1
    Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Stap 2
    Snipper de knoflook en de ui. Maak de champignons schoon en snijd in plakjes.
  • Stap 3
    Verwarm de olie of boter in een pan, bak de ui en knoflook glazig. Voeg de champignons toe en bak tot deze ongeveer de helft geslonken zijn. Voeg het gehakt toe en verwarm dit.
  • Stap 4
    Voeg de soepgroente toe en roerbak tot de groenten wat geslonken zijn.
  • Stap 5
    Giet de geroosterde paprika af in een vergiet en pureer de paprika samen met de tomatenblokjes en de kruiden en peper naar smaak. Doe dit in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus en voeg toe aan de groenten en gehakt. Verwarm even kort mee.
  • Stap 6
    Snijd de courgette in vieren en snijd deze in de lengte in dunne plakjes.
  • Stap 7
    Schep 1/3 van de gehaktsaus in een ovenschaal en bedek met een laag lasagnebladen. Bestrijk deze met 1/3 van de pesto en leg hier 1/3 van de courgetteplakjes op. Herhaal dit nog twee keer en eindig met de geraspte kaas..
  • Stap 8
    Zet de schaal ca. 40 min. in het midden van de oven.

 

 

Deel dit bericht