Recept van de maand maar dan net even anders!

IMG_20220106_125011

In 2022 gaan we het anders doen. Hoe bouw je een recept om zodat het past binnen Richtlijnen Goede Voeding? Gezond Eten geeft je namelijk gezondheidswinst!

Zelf kan je straks aan de slag met de volgende 14 tips: 

  1. Gebruik CACAO of KANEEL in plaats van suiker als smaakmaker in toetjes.
  2. Cake, gebak en hartige taart kan je maken met VOLKORENMEEL of HAVERMOUT in plaats van bloem.
  3. Laat het suiker in de cake of taartbodem weg maar kies voor BANAAN, DADELS of ander fruit.
  4. Room kan je vervangen door KWARK als je een taart gaat bakken.
  5. ZWARTE BONEN in brownies in plaats van bloem.
  6. Ga je ijs of chocolademousse maken, kies dan eens voor AVOCADO of BANAAN in plaats van room.
  7. Je kan boter in de cake weglaten en deze vervangen door YOGHURT of KWARK.
  8. Kies voor COURGETTE in plaats van witte pasta.
  9. Laat boter of kokosolie staan maar kies voor (vloeibare) OLIE voor hartige taart.
  10. Je kan heel goed VOLKORENWRAPS gebruiken in plaats van een pizzabodem.
  11. EDELGISTVLOKKEN in plaats van geraspte kaas in quiche of op een pizza.
  12. Wist je dat je ook heel goed PEULVRUCHTEN in plaats van vlees kan gebruiken in   burgers?
  13. Geen room maar RICOTTA of HÜTTENKÄSE in quiche of taart.
  14. Je kan soep binden met PEULVRUCHTEN OF AARDAPPEL in plaats van room.

Dus maak jij zelf granola? Voeg dan geen suiker toe, maar kaneel, cacao of bijvoorbeeld koek- en speculaaskruiden.

Voeg jij siroop, honing of stroop toe aan een schaaltje yoghurt of kwark? Laat deze eens weg, en doe er een beetje kaneel, cacao of koek- en speculaaskruiden bij.

Eet je havermoutpap met een schepje suiker? Dan doe je er nu kaneel, cacao of koek- en speculaaskruiden bij.

Suiker, kokosbloesemsuiker, siroop, maple syrup, honing of stroop heeft het lichaam niet nodig voor voedingsstoffen. Ze leveren energie, maar daar blijft het dan ook bij en ze zijn ook nog eens slecht voor je tanden. Dat betekent niet dat je ze niet mag gebruiken. Maar omdat er al zoveel producten zijn waarin deze suikers zijn verstopt, kan je ze zelf heel goed vervangen als jezelf met een recept aan de slag gaat.

Wentelteefjes met gebakken appeltjes

1 middelgroot ei, 2 tl gemalen kaneel, 120 ml magere melk, 2-3 sneetjes volkorenbrood, 1,5 el zonnebloemolie, 1 (elstar) appel

1 Klop het ei, de helft van de kaneel en de melk los in een diep bord. Wentel de sneetjes brood hier 1 voor 1 door.

 

2 Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak 2 sneetjes brood op middelhoog vuur in 3 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan. Herhaal met de rest van het brood.

3 Halveer ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van een 0,5 tot 1 cm. Bak in dezelfde koekenpan de appel met de rest van de kaneel 3 min. op middelhoog vuur. Serveer de wentelteefjes met de appel.

Tip: Doe er een beetje magere kwark of skyr bij om je wentelteef in te dippen.

 

Deel dit bericht
Aankomende evenementen