Recept van de maand met heerlijke gezonde tips!

IMG_20220522_212519

In 2022 gaan we het anders doen. Hoe bouw je een recept om zodat het past binnen Richtlijnen Goede Voeding? Gezond Eten geeft je namelijk gezondheidswinst!

Zelf kan je straks aan de slag met de volgende 14 tips: 

  1. Gebruik CACAO of KANEEL in plaats van suiker als smaakmaker in toetjes.
  2. Cake, gebak en hartige taart kan je maken met VOLKORENMEEL of HAVERMOUT in plaats van bloem.
  3. Laat het suiker in de cake of taartbodem weg maar kies voor BANAAN, DADELS of ander fruit.
  4. Room kan je vervangen door KWARK als je een taart gaat bakken.
  5. ZWARTE BONEN in brownies in plaats van bloem.
  6. Ga je ijs of chocolademousse maken, kies dan eens voor AVOCADO of BANAAN in plaats van room.
  7. Je kan boter in de cake weglaten en deze vervangen door YOGHURT of KWARK.
  8. Kies voor COURGETTE in plaats van witte pasta.
  9. Laat boter of kokosolie staan maar kies voor (vloeibare) OLIE voor hartige taart.
  10. Je kan heel goed VOLKORENWRAPS gebruiken in plaats van een pizzabodem.
  11. EDELGISTVLOKKEN in plaats van geraspte kaas in quiche of op een pizza.
  12. Wist je dat je ook heel goed PEULVRUCHTEN in plaats van vlees kan gebruiken in   burgers?
  13. Geen room maar RICOTTA of HÜTTENKÄSE in quiche of taart.
  14. Je kan soep binden met PEULVRUCHTEN OF AARDAPPEL in plaats van room.

Peulvruchten: Waarom bonen en erwten gezonde keuzes zijn.

Bruine, zwarte, kidney of witte bonen, linzen, kapucijners, erwten, sojabonen (edamame), doperwten, peultjes, sugar snaps, snijbonen en sperziebonen zijn ontzettend gezonde keuzes. Ook peulvruchten die in de gekiemde vorm worden gebruikt zoals taugé en alfalfa.

Helaas eet de gemiddelde Nederlander nog geen kilo peulvruchten per jaar, terwijl ze een positief effect op de gezondheid hebben. Zo kwam uit twee meta-analyses naar voren dat het eten van 130 gram linzen, bonen en (kikker)erwten het LDL-cholesterol meer verlaagde dan graanproducten en groenten.

Dus deze keer geen broodje shoarma…. Maar:

Pita’s met bloemkool, rozijnen en kikkererwten 

Knapperige pitabroodjes, zoetgebruinde bloemkoolroosjes…. Vandaag doet je oven het harde werk. Jij hoeft alleen nog die frisse dressing te mengen.

Bereidingstijd in minuten

Bereiden ongeveer 10 minuten + 15 minuten oventijd

Voor 2 personen

  • 250 g bloemkoolroosjes
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 200 g kikkererwten
  • 80 g rozijnen
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml mayonaise
  • 80 g rucola
  • 8 g munt
  • 2 el olie
  • peper
  • 2 tl paprikapoeder

Bereiden

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. En bak 4 pitabroodjes af volgens de beschrijving op de verpakking

Stap 2: Halveer 250 g bloemkoolroosjes, breng op smaak met olie en peper.

Stap 3: Rooster ze op een bakplaat 15 min. in de oven. Er mogen wat donkere randjes aan komen.

Stap 4 :Meng ondertussen 100 ml mayonaise met 2 tl paprikapoeder.

Stap 5 : Giet 200 g kikkererwten af en men ze met 80 g rozijnen en de paprikamayonaise.

Stap 6: Pel en pers 1 teentje knoflook. Meng dit door het mengsel.

Stap 7: Pluk 8g munt en snijd die fijn.

Stap 8: Meng de munt, 80 g rucola en geroosterde bloemkool en breng eventueel verder op smaak met peper.

Stap 9: Vul de broodjes met de salade. Garneer met de saus en serveer.

Deel dit bericht