Recept van de maand: (Ontbijt)muffins

20190317-IMG_4707

In 2022 gaan we het anders doen. Hoe bouw je een recept om zodat het past binnen Richtlijnen Goede Voeding? Gezond Eten geeft je namelijk gezondheidswinst!

Zelf kan je straks aan de slag met de volgende 14 tips: 

  1. Gebruik CACAO of KANEEL in plaats van suiker als smaakmaker in toetjes.
  2. Cake, gebak en hartige taart kan je maken met VOLKORENMEEL of HAVERMOUT in plaats van bloem.
  3. Laat het suiker in de cake of taartbodem weg maar kies voor BANAAN, DADELS of ander fruit.
  4. Room kan je vervangen door KWARK als je een taart gaat bakken.
  5. ZWARTE BONEN in brownies in plaats van bloem.
  6. Ga je ijs of chocolademousse maken, kies dan eens voor AVOCADO of BANAAN in plaats van room.
  7. Je kan boter in de cake weglaten en deze vervangen door YOGHURT of KWARK.
  8. Kies voor COURGETTE in plaats van witte pasta.
  9. Laat boter of kokosolie staan maar kies voor (vloeibare) OLIE voor hartige taart.
  10. Je kan heel goed VOLKORENWRAPS gebruiken in plaats van een pizzabodem.
  11. EDELGISTVLOKKEN in plaats van geraspte kaas in quiche of op een pizza.
  12. Wist je dat je ook heel goed PEULVRUCHTEN in plaats van vlees kan gebruiken in   burgers?
  13. Geen room maar RICOTTA of HÜTTENKÄSE in quiche of taart.
  14. Je kan soep binden met PEULVRUCHTEN OF AARDAPPEL in plaats van room.

Je wil eens wat anders dan die boterham bij het ontbijt en bij de koffie laat je die gevulde koek liever staan, maar wat kan je dan nemen?

In deze (ontbijt)muffins is het suiker vervangen door banaan/rozijnen/kaneel, er wordt gebruik gemaakt van volkorenmeel/havermout i.p.v. bloem. De boter is vervangen door banaan en tenslotte zit er ook nog groente in deze muffins. 

(Ontbijt)muffins

Een goed ontbijt in de morgen is een dag zonder zorgen.

Bereidingstijd in minuten

  • Bereiden ongeveer 30 minuten
  • Wachten 30 minuten 

Voor 10-12 stuks

  • 100 g volkorenmeel of havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 2 tl kaneel
  • 100 g rozijnen
  • 150 g geraspte wortel of courgette
  • muffinvorm
  • ijslepel

Bereiden

  • Stap 1
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Stap 2
    Maak de wortel (of courgette) schoon en rasp grof.
  • Stap 3
    Pureer de banaan in een blender.
  • Stap 4
    Klop de eieren samen met de gepureerde bananen in een mixer in 3 min. luchtig.
  • Stap 5
    Schenk in een grote kom, voeg het volkorenmeel (of de havermout), bakpoeder, kaneel, rozijnen en wortel (of courgette) toe en meng goed door elkaar.
  • Stap 6
    Schep met een ijslepel bolletjes van het mengsel in een muffinvorm en bak gaar in 30 min.

Deel dit bericht