Recept van de maand: Popeye-bolletjes

4 (1)

Iedere maand deelt Bertine Lentink Food & Sport Coach een heerlijk recept met ons. Deze maand zijn dat de Popeye-bolletjes, vernoemd naar de spinazie-etende stripfiguur. Of je nu je ijzerinname wilt verhogen of gewoon een makkelijke gezonde snack wilt eten, dit recept helpt je op weg. Geen zomers recept, maar wel een recept om bijvoorbeeld ijzersterk je zwangerschap door te komen.

Benodigdheden (6 broodjes):

  • 160 gram gehakte spinazie (diepvries)
  • 125 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 75 gram hüttenkäse
  • 5 zongedroogde tomaten op olie, fijngesneden
  • 1 el gedroogde oregano

Bereidingstijd: 35 minuten

Bereiding

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Stap 2

Ontdooi de spinazie en laat vervolgens afkoelen.

Stap 3

Meng het volkorenmeel, het bakpoeder, het ei, de hüttenkäse, de zongedroogde tomaat, de oregano, en de afgekoelde spinazie in een kom met een vork tot een egaal mengsel.

Stap 4

Maak 6 platte hoopjes van het beslag op de beklede bakplaat. Bak de broodjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Ben je zwanger en wil je ijzersterk de zwangerschap door?

Wanneer je voldoende ijzer met je voeding binnenkrijgt, heb je waarschijnlijk geen supplement nodig. Wil je voldoende ijzer binnenkrijgen, dan zul je het moeten halen uit een combinatie van producten zoals vlees, vis, volkoren granen, groenten, noten, peulvruchten en een eitje.

Kan jouw ijzerinname wel een boost gebruiken? Check dan onderstaande tips.

1. Eet regelmatig vlees en vis. Hoewel we vanwege de gezondheid geen grote fans zijn van (veel) rood vlees, is rood vlees wel een uitstekende bron van goed opneembaar ijzer. Ge Gezondheidsraad adviseert in de richtlijnen goede voeding de inname van rood vlees te beperken tot maximaal 500 gram per week. Voor zwangeren kan het een meerwaarde zijn af en toe wel rood vlees te nemen. Kies dan voor onbewerkt vlees en zorg natuurlijk dat je het goed doorbakt.

2. Eet meer plantaardig ijzer:

– Eet bijvoorbeeld tofu, tahoe, seitan, peulvruchten, noten of ei, of een vleesvervanger met toegevoegd ijzer, in combinatie met lekker veel groente.

– Neem voor het ontbijt, de lunch of als tussendoortje een volkoren boterham of cracker met tahin, hummus of een gekookt eitje met daarbij een mandarijn, kiwi of ander stuk fruit.

– Kies altijd voor volkoren en combineer ze met groenten.

– Eet standaard een kleine salade bij de avondmaaltijd ( of bij de lunch) met als basis bladgroenten.

– Voeg aan je havermout 1 eetlepel maanzaad, chiazaad, pompoenpitten of zonnebloempitten toe en combineer met (diepvries)fruit.

– Neem als tussendoortje een handje noten, gekookte edamameboontjes, geroosterde kikkererwten, een gekookt eitje of gedroogd fruit.

3. Drink geen koffie, thee en melk bij en ijzerrijke maaltijd. Deze belemmeren namelijk de ijzeropname.

Deel dit bericht
Aankomende evenementen