Recept van de maand: Sopa tarasca

IMG_20210201_170551

Elke maand hebben we een nieuw recept. Speciaal bedacht door: Bertine Lentink Food & Sport Coach. Zij staat voor Fit, Energie, Bewegen, Gezond Lichaamsgewicht,  maar ook voor Genieten en Lekker eten. Deze maand: Sopa tarasca. Hartverwarmend soulfood!

Deze bonensoep is een specialiteit uit de provincie Michoacán in Centraal-Mexico.

Sopa tarasca

In Mexico worden vaak nog extra stukjes of plakjes avocado op de soep gelegd.

Bereidingstijd in minuten

Bereidingstijd: 15 minuten

Benodigdheden voor 4-6 porties

  • olie
  • 4 volkoren tortilla’s
  • 1 grote ui 
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 6 tomaten, in blokjes
  • ½ tl chilipoeder
  • ¾ tl gedroogde oregano
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 blik kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik zwartebonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 l groentebouillon, minder zout
  • limoen
  • zure room
  • koriander
  • avocado

Bereiden

Stap 1

Snijd de tortilla’s in 5 mm brede reepjes of in driehoeken. Verhit in een soeppan een laag olie, voeg daar in porties de tortilla’s aan toe en bak ze in een kleine minuut knapperig. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keuken papier.

Stap 2

Pel ui en knoflook en snipper ze fijn. Giet bijna alle olie uit de pan en laat de resterende olie weer heet worden. Bak hierin de uiensnippers goudgeel. Voeg de knoflooksnippers toe en bak die even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook die al roerend mee. Voeg de tomaten toe, en doe er de chilipoeder bij. Bak alles al roerend tot het tomatenmengsel donker wordt en er veel vocht is verdampt. Roer er oregano, tijm en komijn door en bestrooi met peper.

Stap 3

Doe ongeveer een kwart van de tortillareepjes en de bonen bij de tomaten en roer alles door elkaar, giet dan de bouillon erbij. Breng op smaak met peper. Beng alles aan de kook en laat het op een lage tot gemiddelde temperatuur 30-40 minuten zachtjes koken. 

Stap 4

Was de limoenen met heet water en snijd ze in kwarten. Pureer de soep met de staafmixer; hij moet niet te lobbig zijn. Giet er zo nodig wat water of bouillon bij. Breng op smaak met wat sap van 1 kwart limoen. Schep de soep in borden of kommen en druppel er een beetje zure room op. Leg de tortillareepjes erop en strooi er koriander over. Serveer de soep met wat blokjes avocado.

 

Deel dit bericht
Aankomende evenementen