Recept van de maand: Tips om te koken met kinderen en wat te doen met lastige eters.

IMG_20210323_084930-1

Elke maand hebben we een nieuw recept. Speciaal bedacht door: Bertine Lentink Food & Sport Coach. Maar deze maand doen we het een klein beetje anders, namelijk: Tips om te koken met kinderen en wat te doen met lastige eters.

Koken met kids “Duik gezellig samen de keuken in.”

Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok in huis! Bijkomend voordeel: kinderen die nu leren koken kunnen later zelf makkelijker een gezonde maaltijd op tafel zetten.

De voordelen van samen koken
Van al dat hakken, snijden. afwegen, bakken en koken krijgen ze meer zelfvertrouwen in de keuken . Ze worden steeds handiger in deze handelingen. En het draagt bij aan het ontwikkelen van een gezond eetgedrag . Bijkomend voordeel: kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen het vaak ook sneller proeven. Winst op alle fronten dus.

Je eigen hulpkok
Van klein tot groot: alle kinderen kunnen helpen koken. Als ouder kun je zelf het beste inschatten wat je kind kan. Om een beetje te helpen staat hieronder een hulpkok-verdeling.

Samen koken met je kind: wat gaat jouw kind doen?

Makkie! Taken voor de allerkleinsten:

 • Brood smeren
 • Ei pellen
 • Groente en fruit wassen
 • Kruiden knippen en toevoegen

Mild. Taken voor het kind dat heel wat kan:

 • Roeren en husselen
 • Raspen, pureren, kneden
 • Eten wegen of afmeten
 • Snijden van eenvoudig eten met een bot mes (zoals komkommer en banaan)

Pittig. Taken voor het ervaren kind:

 • Omgaan met een warmtebron, zoals een fornuis en oven
 • Snijden van eten met een scherp mes
 • Kijken of vlees en vis gaar is
 • Keukenmachines gebruiken, zoals een blender en staafmixer

Kleine kooktips
3 tips:

 • Leuke namen voor groente en fruit of een gerecht maakt eten nóg aantrekkelijker. Bijvoorbeeld toverstokjes voor asperges, miniboompjes voor broccoli en apenpap voor havermoutpap met banaan.
 • Met ingrediënten in veel verschillende kleuren zorg je dat het bord een feest om naar te kijken. Met leuke borden en servetten maak je het feest compleet.
 • Eten in leuke vormen en gezichten maken… spelen met eten mag! Nog wat ideeën: serveer sperziebonen in een patatzak, rijg verschillende groenten aan een spiesje of maak een zon van wortelreepjes.

Koken met moeilijke eters
Als je eten samen maakt gaan kinderen het vaak makkelijker proeven en opeten. Samen koken is daarom ook een manier om moeilijke eters beter te laten eten. En pikt een kind al wat groente tijdens het koken? Dan heeft hij dat vast binnen!

Gouden tips voor moeilijke eters (4-13 jaar)
Lust je kind veel dingen niet? Wil je kind niet eten? Houd vol! Gebruik de tips op deze pagina.

Een goede eter is een kind dat van alles wat eet en nieuwe smaken probeert. Het bord hoeft niet leeg.

Tip 1: Bekijk of je kind niet te veel tussendoor eet
Eet je kind veel tussendoortjes? Dat kan een reden zijn waarom je kind aan tafel slecht eet. Een kindermaag zit snel vol. Wanneer heeft hij voor het laatst wat gehad? 

Tip 2: Eet op tijd
Eten jullie laat? Misschien is je kind moe en eet hij daarom minder goed. Of vind je kind het niet leuk om opeens te moeten stoppen met spelen? Geef op tijd aan dat het eten bijna klaar is.

Tip 3: Heb geduld
Soms moet een kind wel 10 tot 15 keer proeven voordat hij aan de smaak gewend is. Dus vind je kind iets niet lekker? Probeer het de volgende keer opnieuw.

Tip 4: Laat zien dat jij geniet
Kinderen groeien op en maken steeds meer eigen keuzes. Maar als ouder blijf je een belangrijk voorbeeld voor je kind. ‘Doe wat ik doe’ werkt beter dan ‘doe wat ik zeg’. Laat daarom zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Eet bijvoorbeeld samen groente omdat het erbij hoort en lekker is. Je hoeft dan niet te zeggen dat groente eten zo gezond is.

Tip 5: Maak gezond eten leuk
Dan gaan kinderen eerder nieuwe dingen proeven. Vertel bijvoorbeeld dat je van wortelen goed kan zien. Of maak een gezicht van het eten. Of doe alsof het een etentje met piraten is. Probeer uit wat jouw kind leuk vindt.

Ook kun je een leuk bord of een leuke lunchtrommel nemen met verschillende vakjes. In die vakjes doe je allemaal verschillende gezonde hapjes. Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde “monkey platter” of “bento box” voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.

Tip 6: Kook samen
Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel. En als je eten samen maakt, gaan ze het gemakkelijker proeven en opeten. 

Tip 7: Blijf rustig en positief
Wil je kind iets niet eten? Eet zelf rustig verder. Als hij geen aandacht krijgt, is de kans groter dat je kind vanzelf weer gaat eten. En zo niet? Vraag dan af en toe of hij een hap neemt om te proeven. Geef je kind een compliment als hij die hap ook inderdaad neemt.

Tip 8: Een vast moment aan tafel
Eten doe je aan tafel. Wanneer je van tafel gaat, dan is het eten voorbij. Ook al heeft je kind niks of weinig gegeten. Laat je kind wel altijd proeven, maar ruim daarna gewoon af. Straf je kind niet. Eten jullie altijd wat yoghurt na de avondmaaltijd? Geef dat toetje dus wel gewoon. Anders lijkt het een straf. Volgende keer beter!

Geef niet iets extra’s na de maaltijd, zoals een boterham. Je houdt het slechte eten namelijk in stand als je kind verwacht dat hij iets anders krijgt. Het is niet erg als je kind een keer met trek naar bed gaat. Een paar dagen wat minder eten is ook geen probleem. Dit klinkt misschien naar, maar een gezond kind hongert zichzelf echt niet uit. Hij gaat vanzelf wel eten.

Tip 9: Schep kleine porties op
Met kleine porties hoeft je kind niet tegen een berg eten op te kijken. Bedenk dat je kind minder eet dan jij. En nog eens opscheppen kan altijd. Je kan jouw kind natuurlijk ook zelf laten opscheppen.

Tip 10: Maak eten op een andere manier klaar
Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus of met wat knapperige pijnboompitten erover. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het rauw en geraspt met een paar rozijnen. Doe niet overal appelmoes of ketchup op. Dan smaakt alles hetzelfde. Daardoor leren ze geen nieuwe smaken.

Tip 11: Zet af en toe twee soorten groenten op tafel
Als je mag kiezen, dan kies je makkelijker voor de minst ‘vieze’.

Tip 12: Begin ‘klein’
Mijn eigen succesverhaal? Mijn man en ik zijn grote liefhebbers van de Mexicaanse keuken. Elke dag wordt er vers gekookt en in het weekend maken we er net iets meer een feestje van. We hebben meer tijd, geen gehaast van iemand die moet gaan sporten etc. 

Een Mexicaanse maaltijd maakten we in het begin als volgt. Er stond van alles op tafel om je tortilla, taco o.i.d. mee te vullen. Ik kan mij nog goed herinneren dat er in een tacobakje niets anders ging dan fritessaus en komkommer of wortel julienne. Maar gezellig was het wel. Iedereen was lekker met zijn eigen ding bezig.

Naarmate ze ouder worden veranderd de samenstelling op het bord. Inmiddels zijn nacho’s nog steeds favoriet, maar wordt er met gemak ook een heerlijk authentiek Mexicaans gerecht gekookt en gegeten. Telkens weer een Fiesta!

Deel dit bericht