SJO Oeken-Brummen Jeugdkamp 2019

SJO jeugdkamp teamfoto_1

Ingezonden door de redactie van SJO-Oeken-Brummen

Van vrijdag 12 juli t/m zondag 14 juli 2019 was het dan zover: het SJO Oeken-Brummen Jeugdkamp 2019. Het thema was dit jaar ‘het leger.’ Voor de bijna 150 kidsrekruten was vrijdagavond de aanmelding al een eerste beproeving. Voor een team van legerofficieren moesten de kinderen zich melden en werden zij nauwkeurig gescreend voor zij het kampterrein mochten betreden. Vervolgens werden de kinderen onderverdeeld in de verschillende strijdkrachtgroepen waarmee zij de meerdaagse oefeningen van het jeugdkamp zouden doorlopen.

De eerste dag

Met behulp van een loting kregen de rekruten van de JO/MO7-8-9 te horen in welke groepen zij terechtkwamen. De groepen waren als volgt: Leopards, Chinooks, F-16’s, Apaches, Black Hornets en Hercules. De JO/MO10-11-12-13 kregen de admiralen, de generaals, de kapiteins, de luitenanten, de adjudanten, de majoors, de korporaals, de commodores, de wachtmeesters, de marechaussees, de sergeanten en de soldaten toegewezen als groepen. Na de verdeling van de rekruten werden zij per groep direct aan het werk gezet. Zij moesten een “joker” maken in de vorm van een vlag. Deze joker kon worden ingezet bij één van de spellen die ze tijdens het kamp zouden afwerken. Deze joker zou dan het behaalde aantal punten verdubbelen bij dat specifieke spel.

’s Avonds trokken de strijdkrachten direct ten strijde in het Brummen-Oeken-Militaire-Voetbaltoernooi (BOM-toernooi). Na een hevige strijd waren de jongste rekruten toe aan hun welverdiende nachtrust. De oudste rekruten werden daarentegen op uitzending gestuurd naar het bos voor een heuse smokkeltocht. In het bos werden de laatste krachten gemeten waarna dag 1 van de meerdaagse oefening werd afgesloten.

Dag twee

De zaterdagochtend begon met een fysieke beproeving. Onder leiding van Russische officier Vladimir werden de kinderen klaargestoomd voor de dag met een beruchte ochtendgymnastiek. Na het ontbijt werden de strijdkrachten verdeeld over twee strijdvelden. Het tactisch vermogen van de kinderen werd getest in het levend Stratego. Vol overgave werd er gestreden voor de vlag van de tegenpartij. Tijdens de lunch werden de strijdkrachten getest op hun kennis van rangen, waarna de teams zich klaarmaakten voor de middagmissie. De JO/MO7-8-9 traden aan voor de Stormbaan-estafette-race en de JO/MO 10-11-12-13 trok het dorp in voor het machtige ruilspel waarbij iedere strijdkracht begon met een zakje suiker. De teams hebben al hun onderhandelstrategieën erop losgelaten en met succes. De basis werd bij terugkomst van de strijdkrachten overspoeld met spullen, waaronder een auto, piano en een complete inventaris van stoelen, tafels en prullaria.

Na het avondeten begon de bonte militaire avond. Onder leiding van de talkshowofficier en het juryoordeel van drie gelegenheidsgeneraals werd het een avond vol lekkere meezingers. Alles werd uit de kast gehaald; orkesten, outfits, choreografie, confettikanonnen, dj-remixen en een overvloed aan energie zorgden voor een heerlijke sfeer. Moegestreden van alle danspasjes en schor van het gezang keerden de kinderen terug naar hun tenten waarbij er binnen een uur een oase van rust over het kamp heerste.

De slotdag

Op de slotdag van het kamp ging de laatste uitzending naar Rhienderoord, waar de teams van de JO/MO10-11-12-13 voor het laatst in actie zouden komen tijdens het D-Day Voetvolleybal Toernooi. De JO/MO7-8-9 gingen zwemmen. In de tussentijd werd er door de hoofdofficieren hard gerekend om de einduitslag, en dus de winnaars van het kamp, bekend te maken. Onder toeziend oog van de ouders zijn “De F-16’s” de winnaars van de strijdkrachten onder de JO/MO7-8-9 geworden en gingen “De Soldaten” bij de strijdkrachten de JO/MO10-11-12-13 aan de haal met de overwinning.

Al met al kon er worden teruggekeken op een legendarisch kamp waarbij de nieuwe organisatie uitstekend heeft gefunctioneerd. Er is voor een goede mix gezorgd van beide jeugdkampen van vv Oeken en Sportclub Brummen. Met dank aan de sponsoren: DJ Mattie, Banketbakkerij Jolink, Kelvin’s Friethuis, De Vroolijke Frans, Jan de Winkel, Arno Breukink, Remco Altena, Liatha Smeenk, Emile Rouwenhorst, familie Van Dijk en Mark van Zijtveld. Ook veel dank aan alle vrijwilligers en begeleiders die met hun inzet er een leuk en geslaagd jeugdkamp van hebben gemaakt.