Sporters aan het woord: het echtpaar Stronkhorst (71) werd gemotiveerd dankzij de NSW

stronkhorst

Of je nu gaat voor een lange wandeling, een lesje boksen, een voetbaltraining of een heel andere sport: bewegen is gezond én kan ook nog eens heel leuk zijn. In de rubriek ‘Sporters aan het woord’ vragen we sportievelingen die sporten in de gemeente Brummen naar hun beweegredenen. Deze keer vertellen meneer en mevrouw Stronkhorst uit Brummen hun verhaal.

De 71-jarige meneer en mevrouw Stronkhorst waren net terug van vakantie toen zij de brief over de Nationale Sportweek in de brievenbus kregen. Er stond leuke, laagdrempelige informatie in waardoor het echtpaar besloot om deel te nemen aan de fittest. “We maakten de brief open en dachten gelijk: leuk, dit gaan we doen! De fittest werd georganiseerd voor mensen tussen de 65 en de 75 jaar. Dat sprak ons direct aan,” vertelt mevrouw Stronkhorst.

Zij en haar man hebben altijd veel gewandeld en ook gefietst, maar echt sporten? Daar houdt mevrouw Stronkhorst niet van. Echter maakte de uitnodiging voor de fittest haar wel nieuwsgierig: “Ik wilde weleens weten hoe fit ik ben. En ja, als je dan deelneemt aan die test, moet je daarna natuurlijk ook iets met de resultaten gaan doen…” Naar aanleiding van de fittest gaf ze zich dan ook op voor het gymnastiek-onderdeel van Brummen Beweegt, heeft ze gezwommen én waagde ze zich aan een lesje aquagym. Dat laatste is haar erg goed bevallen. “Aquagym vind ik ontzettend leuk. Ik voelde na afloop overal spierpijn en dacht: daar ga ik mee door! Als wij iets doen, dan zijn we er namelijk ook trouw aan.”

Ook meneer Stronkhorst kreeg dankzij de brief en de fittest interesse in een onderdeel van de Nationale Sportweek, namelijk het walking football, onderdeel van Brummen Beweegt en georganiseerd door Sportclub Brummen. Het was al meer dan 40 jaar geleden dat hij voor het laatst had gevoetbald en ook zijn tennis- en volleybalverleden lagen al heel wat jaren achter hem. “De demonstratie van het walking football tijdens de Nationale Sportweek vond ik erg leuk. We speelden acht tegen acht en ik kon goed merken dat ik hard moest werken. Het zijn geen topatleten en het is niet gericht op topprestaties; dat maakt het laagdrempelig en leuk. Het sporten in een groep is voor mij bovendien een stimulans: een stok achter de deur om wekelijks naar het veld te gaan.”

Dankzij het veelzijdige programma van de Nationale Sportweek hebben meneer en mevrouw Stronkhorst ontdekt dat Brummen veel mogelijkheden biedt op het gebied van sporten en bewegen. Ook heeft het hen weer even bewust gemaakt van het belang van een gezonde levensstijl. “Een sociale en gezonde levensstijl is, zeker op onze leeftijd, heel belangrijk. Je wilt gewoon fit zijn en daarnaast kan bewegen een alternatief zijn voor bepaald medicijngebruik,” aldus mevrouw Stronkhorst.

Ondanks dat mevrouw Stronkhorst niet van sporten houdt, heeft de Nationale Sportweek haar zeker aan het bewegen gebracht. Hoe dat komt? “Het moet vooral leuk zijn, in plaats van dat je iets ‘moet’. En leuk, dat vind ik het zeker!” De brief die het echtpaar in de brievenbus kreeg heeft hen dus een mooie nieuwe én gezonde hobby opgeleverd. De boodschap van meneer en mevrouw Stronkhorst aan leeftijdsgenoten in de gemeente Brummen is dan ook: “Volgend jaar moeten er nog veel meer mensen gaan!”

Meer lezen over Brummen Beweegt of Walking Football?