Sporters aan het woord: het indrukwekkende verhaal van vechtsporter Johnny Bruggeman

kung fu

Iedere zondag komt Johnny Bruggeman vanuit Balen (een dorp in de Belgische provincie Antwerpen) naar Brummen gereden, voor een training van Patrick bij Shaolin Kung Fu. Hoe is hij vanuit België in Brummen terecht gekomen? Wat maakt dat hij de lange ritten er maar al te graag voor over heeft? En wat betekent kung fu voor Johnny? De redactie van Sportkompas belde met de 57-jarige sportieveling om daar achter te komen. Dit is zijn indrukwekkende verhaal.

Het begon allemaal ooit met judo, toen Johnny een jaar of 14 was. Het liefst was hij toen al begonnen met kung fu, maar dat werd nergens in België aangeboden. “Kung fu is bekend geworden door de films van Bruce Lee en Chuck Norris. Later kwam er ook de televisieserie ‘Kung Fu’ bij, met David Carradine. Dat ging over het leven van de Shaolin monniken,” vertelt hij. En het was precies die stijl, Shaolin, die Johnny enorm aansprak. “In de jaren daarop volgde er een explosie aan martial arts in België. Aikido, kickboksen, jiujitsu, karate, thaiboksen; het werd allemaal populair.”

Jarenlang beoefende Johnny diverse vechtsporten tegelijkertijd. Hij trainde zeven dagen per week, deed examens, behaalde meerdere zwarte banden, bleef maar hogerop klimmen en zichzelf ontwikkelen. Ondertussen werkte Johnny als beroepsmilitair, waarin zijn ervaringen in de vechtsport goed van pas kwamen. Zo gaf hij er onder meer trainingen in martial arts. Ook runde hij diverse sportscholen in België, gericht op vechtsport.

Maar in 2008 raakte Johnny aan zijn taks. Hij voelde zich totaal opgebrand. “Vroeger kwam ik een sportschool binnen en trainde ik op een zandzak tot het zand eruit vloog. Nu deed alles al pijn voor ik iets gedaan had,” vertelt hij over die tijd. “Ik voelde aan m’n lichaam dat mijn reserves op waren. Ik kon niet meer.”

Johnny sloot zijn sportscholen en hield vervolgens vier jaar lang rust. Totdat hij merkte dat hij langzaamaan weer wilde beginnen. Voorzichtig pakte hij zijn trainingen weer op. Ook begon hij met het geven van conditietraining aan dames in het leger. “Dat werd opgepikt door verschillende sportscholen en zo ben ik langzaam weer in het lesgeven gerold. Nu geef ik alweer vijf jaar conditietraining aan vrouwen in de sportschool.”

Ondanks de vele vechtsportvormen die Johnny zich succesvol eigen maakte, bleef kung fu door zijn hoofd spoken. Nog steeds was er geen geschikte aanbieder in België waar hij de Shaolin stijl kon beoefenen. Hij besloot het daarom over de grens te zoeken, in Nederland, en kwam bij Shaolin Kung Fu in Brummen terecht. Er volgde een mailwisseling tussen Johnny en Patrick en al gauw hadden ze elkaar aan de telefoon. “Het klikte meteen. Sindsdien zit ik iedere zondag twee uur in de auto naar Brummen, om vervolgens twee uur te trainen. Daarna rijd ik weer twee uur terug. Ik word geweldig opgevangen op de club, het voelt echt als familie.”

Dat de match tussen Patrick en Johnny succesvol is, blijkt wel uit het feit dat Johnny vorig jaar de bronzen medaille binnenhaalde bij de Nederlandse Kampioenschappen. “Toen Patrick me vroeg of ik zijn club wilde vertegenwoordigen op het NK dacht ik eerst: hallo, ik ben 57 jaar én ik ben Belg… maar Patrick zei: je traint bij mij, dus je kunt gewoon uitkomen voor mijn club. Ik heb in zeer korte tijd enorm veel van hem geleerd.”

Vechtsport mogelijk maken voor gehandicapten

Naast zijn eigen trainingen en de lessen die hij in de sportschool geeft houdt Johnny zich ook bezig met een ander project: vechtsport mogelijk maken voor gehandicapten. Of het nu gaat om visuele beperkingen, autisme, geestelijke problemen, mensen in een rolstoel of een andere beperkingsvorm: volgens Johnny moet iedereen aan vechtsport kunnen doen. “Inmiddels geef ik les in wapentechniek en karate aan 40 kinderen met een beperking. We kijken per persoon specifiek naar wat hij of zij kan. Zo zorgen we ervoor dat iedereen op zijn of haar eigen niveau mee kan doen,” vertelt Johnny. “Het enthousiasme, de motivatie en de liefde die je terugkrijgt van die kinderen maken dit werk prachtig. Ik vind het geweldig om te doen.”

Het is zijn plan om samen met Patrick ook een dergelijk project op te zetten in Nederland. “Door een samenwerking tussen Nederland en België kunnen we ervoor zorgen dat nog meer kinderen met een beperking aan vechtsport kunnen doen. Het lijkt me geweldig om samen een groot, internationaal toernooi op te zetten voor deze kinderen. Zodat zij zien dat het ook voor hen mogelijk is om aan kung fu, karate of een andere vechtsport te doen. Dat is waar ik mij op dit moment voor 100% voor inzet.”

Meer informatie over Shaoling Kung Fu vind je op chinakungfu.nl.