Sporters aan het woord: “Je hoeft absoluut niet de beste te zijn, je moet alleen willen”

dhr-van-veen-1024×1024 (1)

Elke dag brengt hij een uur tot anderhalf uur in het zwembad door: meneer Van der Veen, 70 jaar en woonachtig in Brummen, zou niet zonder zijn dagelijkse baantjes kunnen. Sporten en in beweging blijven vormen een belangrijk onderdeel van zijn leven: “Bij het opstaan doe ik elke ochtend tien tot vijftien minuten buik-, strek- en bekkenoefeningen op een matje. Ook ga ik vier minuten planken. Daarna is het tijd om naar het zwembad te gaan.”

Het sportieve leven van meneer Van der Veen begon toen hij in militaire dienst ging en sindsdien startte met hardlopen. “Dagelijks liep ik een rondje van tien kilometer. Met mijn neef ging ik elke week naar de Loenense Berg om daar hard te lopen op de trapjesberg. We hebben ook weleens samen de halve marathon gelopen.”

Inmiddels loopt meneer Van der Veen nog altijd twee keer per week hard en is daar, sinds zijn 65e, het dagelijkse zwembadbezoek bijgekomen. Dat doet hij in de eerste plaats voor zijn gezondheid, maar ook voor de sociale contacten. “Sinds een half jaar doe ik aan borstcrawl, dat heb ik geleerd van iemand uit het zwembad. Hij is nu mijn zwemmaatje en we drinken ook weleens koffie, dan gaan onze vrouwen ook mee. Sowieso ervaar je, als je begint met sporten, dat veel mensen je wel willen helpen. Je hoeft absoluut niet de beste te zijn, je moet alleen willen.”

Je eigen gezondheidsregels

Een gestructureerd (sport)schema is volgens meneer Van der Veen dé basis om na te komen wat je van plan bent. Ook al gaat het niet om de prestatie en moet je je lichaam nooit forceren; je moet wel een bepaalde mentaliteit hebben om je aan je eigen gezondheidsregels te houden, zoals meneer Van der Veen dat noemt. “Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat wel en niet goed is voor je lichaam. Daar horen ook onderwerpen als voeding bij en dat is heel persoonlijk. Zelf sta ik bijvoorbeeld iedere dag op de weegschaal; ‘meten is weten’, vind ik. Iedereen moet zelf weten wat het beste is voor hem of haar, maar ik vind het heel belangrijk om me aan mijn eigen gezondheidsregels te houden.”

Luisteren naar je lichaam

Meneer Van der Veen heeft zelf aan den lijve ondervonden wat het betekent als je lichaam niet in goede conditie is. Hij brak vijftien jaar geleden zijn rugwervel, waarna een lang en heftig hersteltraject volgde. Hij heeft dan ook veel baat bij het sporten voor het versterken van zijn rug.

“Ik weet nu wat ik aan sport kan doen om mijn rug en de rest van mijn lichaam sterk te houden. Daarvoor moet je wel goed kunnen luisteren naar je lichaam. Ik zwem dan ook niet voor de prestatie, maar gewoon om het ‘doen’. Dat vind ik ook het mooie van ouder worden: het hoeft allemaal niet meer zo snel. Het tempo mag omlaag.”

Deel dit bericht