Sporters aan het woord: Karate is voor Ronald uit Eerbeek een ‘way of life’

ronald karate eerbeek

“Dit wil ik doen! Dit is mijn sport,” dacht Ronald van den Eyssel toen hij voor het eerst in aanraking kwam met karate. Hij was destijds 9 jaar, timide en op zichzelf. Maar van deze vechtkunst werd hij sterk. “Ik werd gegrepen door het ‘virus’ en het heeft me sindsdien nooit meer losgelaten. Karate is mijn manier van leven geworden.”

Iedere dag is Ronald bezig met karate. Niet omdat hij dagelijks lesgeeft in zijn eigen school (dat is alleen op woensdag, vrijdag en in het weekend), maar omdat hij de filosofie en de bewegingen van karate implementeert in z’n dagelijks leven. “Tijdens het tandenpoetsen sta ik soms op één been om balansoefeningen te doen. Als ik in de auto zit en zie hoe agressief sommige mensen in het verkeer zijn, neem ik wat gas terug om me terug te trekken uit het geraas. En als ik in de stad loop ben ik de mensen die naar hun mobiel staren aan het ontwijken. Karate brengt rust, zen en zelfbeheersing.”

Een zelfverdedigingssport die je tegelijkertijd leert om aan te vallen, dat is volgens Ronald een goede omschrijving van de vechtkunst. En dan niet: aanvallen in agressieve zin, maar: de aanval van de agressor om kunnen zetten in je eigen verdediging. “Je moet het als volgt zien: iemand komt naar je toe die je pijn wil doen. Door de karate ben jij zo getraind dat jij de agressie van hem kunt omzetten in jouw eigen verdediging. Daar draait het om.” Ook op mentaal vlak heeft dat voordelen: je weerbaarheid wordt groter, je wordt assertiever en kunt situaties beter inschatten.

Eigen karateschool, ontstaan vanuit pure passie

Ronald is vader van twee zoons en werkt vijf dagen per week als Technisch Coördinator. In 2009 richtte hij Karate Club Eerbeek op. Puur vanuit zijn hobby en vanuit de wil om anderen ook kennis te laten maken met de van oorsprong Japanse sport. “De passie en de levenslessen die in karate zitten wil ik zoveel mogelijk doorgeven. Daarom probeer ik eens in de twee jaar naar Japan te gaan om me daar te voeden met de oorspronkelijke kunde en kracht van de karate,” vertelt hij. “In Nederland hebben we ook hele goede leraren en een geweldige karatebond, maar je kunt merken dat de input die ik vanuit Japan meeneem toch heel waardevol is voor Nederlandse beoefenaars.”

Al tien jaar runt Ronald zijn eigen karateschool. Hij begeleidt er een mooie mix van leerlingen die allemaal hun eigen doel hebben. Sommigen trainen voor nationale of internationale kampioenschappen, anderen komen er om hun weerbaarheid te vergroten en assertiever te worden. Ronald: “Ik heb een aantal leerlingen die graag wedstrijden willen doen, daar begeleid ik ze in. Eén van mijn jeugdleden is naar het WK in Dublin (red. JKS) geweest en werd daar achtste. Het is heel leuk om mensen op zo’n niveau te kunnen krijgen, maar ik ben ook eerlijk: kies je voor de topsport, dan moet je daar ook veel dingen voor laten. En ik kan ze maar tot een bepaald niveau begeleiden. Daarna is het aan de leerling om een nieuwe leraar te vinden die hem of haar kan helpen bij de volgende stap.”

Dat is typisch voor de Japanse filosofie. Je vraagt een leraar en bij hem doe je kunde en kracht op, totdat hij tegen je zegt: jij hebt alles wat je van mij kunt leren geleerd, het is tijd om naar een volgende leraar te gaan. “Een goede leraar geeft jou daar de vrijheid voor,” aldus Ronald. Zelf prijst hij zichzelf gelukkig met de goede leraren die op zijn eigen pad zijn gekomen. Vooral Ben van Elburg, Dimitra Limneos, Eric Bortels, Masao Kagawa en Jaap Smaal zijn in Ronalds karateloopbaan erg belangrijk geweest.

Heerlijke ontspanning

“Karate is voor mij een way of life waar ik me fysiek en mentaal heel goed bij voel. Ik kan het iedereen aanraden,” aldus Ronald. “De lessen die ik elke woensdag en vrijdag geef zorgen voor heerlijke ontspanning. Ik hoef er niet van te leven, maar stop wel al mijn ziel en zaligheid erin.”

De deur van zijn karateschool staat dan ook altijd open voor iedereen die maar geïnteresseerd is in karate. Om je een beter beeld te geven van de lessen van Ronald woont de redactie van Sportkompas binnenkort een training bij. Daarvan zal een video worden gemaakt die we delen op onze website en social media. Ben je nieuwsgierig naar karate, houd ons dan dus goed in de gaten!

Meer informatie vind je op karateclubeerbeek.com.