Sporters aan het woord: “Pas als je zelf in een goede conditie bent, kun je een ander helpen”

dhr. dijkstra sportkompas

De 83-jarige Catrinus Dijkstra uit Brummen ligt elke ochtend om 07:00 uur in het zwembad bij Rhienderoord. Zwemmen vormt voor meneer Dijkstra een wezenlijk onderdeel van zijn dagelijks bestaan. “Ik ben een dankbaar en blij mens, ik kan me de laatste keer dat ik chagrijnig was niet herinneren. Mede dankzij het zwemmen ben ik wie ik nu ben.”

Als jonge jongen zwom hij al in het meertje bij de Friese boerderij van zijn ouders en sinds de opening in de jaren ’90 trekt meneer Dijkstra dagelijks zijn banen in het Brummense zwembad. Zwemmen zorgt voor meneer Dijkstra voor ontspanning, fitheid en een goed gevoel. “Het is algemeen bekend dat zwemmen een verstandige investering is in de gezondheid, zowel voor het lichaam als voor de geest. Dagelijks zwemmen helpt ons in elk geval om ons prettiger en fitter te voelen: een uitstekend ‘medicijn’ tegen dagelijkse beslommeringen en ongemakken.”

Baantjes tellen, dat doet hij niet. Voor meneer Dijkstra geldt: in het half uur dat hij het bad in gaat wil hij de bodem niet raken. Gewoon volhouden en doorgaan. “En zo is het met alles in het leven. Beginnen is niks, maar volhouden, dát is het geheim. Je moet bovendien niet gaan zwemmen omdat iemand dat tegen je zegt. Het moet je pakken, je moet voor jezelf ontdekken waar je je blij, opgewekt en fris door voelt. Want pas als jij zelf een goede conditie hebt, kun je een ander helpen.”

Dankbaar voor het zwembad

Als echte liefhebber van zwembad Rhienderoord is meneer Dijkstra dan ook dankbaar voor ‘de parel van Brummen’, zoals hij het zwembad zelf omschrijft. “Ik voelde me zelfs een beetje vereerd toen ik benaderd werd voor een interview over het zwembad. We mogen met zijn allen toch blij zijn dat we zo’n mooi zwembad in de omgeving hebben.”

Meneer Dijkstra spreekt zijn dankbaarheid niet alleen uit voor het zwembad, maar ook voor de schoonheid en de kleine dingen in de natuur. Als bevlogen natuurweerman is zijn liefde voor dieren, planten en alle andere wonderen in de natuur groot. In de natuur leerde hij om aandacht te schenken, om te focussen en om dankbaar te zijn.

Voor zijn dankbaarheid gebruikt hij een mooie metafoor: “Als een vis in zijn eigen wereld op ontdekkingsreis gaat, is het laatste wat hij ontdekt het water. Zo is het ook vaak met de mens. Hij is zich niet bewust van de eenvoudigste en meest noodzakelijke dingen van zijn bestaan. Hij weet pas hoe belangrijk verse lucht is als hij dreigt te stikken, en hoe fijn het is te kunnen ademen als ademnood dreigt. Hij gaat pas zwemmen als hij zich bewust wordt van hoe goed zwemmen is voor lichaam en geest.”

Goede band met het personeel

Als je al sinds de opening in het zwembad te vinden bent, is het niet zo gek dat de band tussen de zwemmer en het zwembad(personeel) erg goed is. Ook al komt meneer Dijkstra niet voor de gezelligheid naar het zwembad – daarvoor maakt hij liever een mooie natuurwandeling-, toch waardeert hij de sfeer en de ontvangst bij Rhienderoord ten zeerste. Op bovenstaande foto bij dit artikel staat meneer Dijkstra dan ook samen met Natasja Klanderman, al 12 jaar het gezicht van de receptie/horecabalie bij zwembad Rhienderoord.

“Je voelt je hier heel welkom; het personeel is altijd vrolijk en vriendelijk. Zij doen hun uiterste best om het voor de zwemgasten zo aangenaam mogelijk te maken en staan echt voor je klaar,” aldus meneer Dijkstra.

Wil je zelf ook de gastvrijheid ervaren bij zwembad Rhienderoord? Je bent van harte welkom! Kom gerust eens langs of neem deel aan één van de activiteiten die bij Rhienderoord worden georganiseerd:

 

Deel dit bericht