Sporters aan het woord

leo grotenhuis

Of je nu gaat voor een lange wandeling, een lesje boksen, een voetbaltraining of een heel andere sport: bewegen is gezond én kan ook nog eens heel leuk zijn. In de rubriek ‘Sporters aan het woord’ vragen we sportievelingen die sporten in de gemeente Brummen naar hun beweegredenen. Leo Grotenhuis trapt af.

Al twintig jaar gaat de 73-jarige Leo Grotenhuis naar de sportschool. “Ik ben een oudere man en ik vind dat je je lijf, net als je geest, moet onderhouden. Dat kan door rekening te houden met voeding en daarnaast door genoeg te bewegen. Door te sporten geef ik mijzelf een betere oude dag; ik blijf lekker fit en het draagt bij aan een kwalitatief langer leven.”

Leo Grotenhuis sport bij sportschool Hippmann in Brummen. Daar komt hij drie tot vier keer per week over de vloer om zijn vaste ‘rondje’ te maken. Natuurlijk heeft ook hij weleens geen zin, maar: “Dan komt de discipline wel om de hoek kijken. Naarmate je leeftijd vordert verminderen je capaciteiten. Ik wil mijn lichaam graag op peil houden en je hebt natuurlijk niet alles zelf in de hand, maar met sport kun je heel veel doen. Bovendien: meten is weten. Door te sporten verklein je de risico’s.”

Niks gaat vanzelf, benadrukt Leo, maar goed zorgen voor je eigen lijf is wel het minste wat je kunt doen. Dan ben je namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen een beter mens. “Pas als jij je goed voelt kun je wat voor anderen betekenen en dat wil ik ook graag aan jongeren meegeven. Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen, om goed voor jezelf te zorgen. Sporten doe je voor je eigen lijf en voor je eigen gezondheid. Wees zuinig op je lijf, zeker als je nog jong bent, want dan is het veel makkelijker om je lichaam te onderhouden.”

Deel dit bericht