Succesvol beweegprogramma voor jongste jeugd in Eerbeek krijgt vervolg

beweegwijs

Eerbeek – Met de subsidie Sportimpuls van 2017 hebben 7 partners in de gemeente Brummen zich ingezet om kinderen van 0 t/m 4 jaar meer te laten bewegen. Door vroeg te investeren in bewegen leg je de basis voor een actief leven. Gevarieerd bewegen en motorische vaardigheden aanleren is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van het jonge kind. Kortom: Vroeg begonnen is vroeg gewonnen.

Basisschool CBS De Triangel, Kinderopvang SKE Spreng, Beweeg Wijs, Fysiotherapeut Eerbeek & Loenen, Stichting Sportkompas, GGD Noord- en Oost Gelderland en gymvereniging Kracht & Vlugheid zijn in 2017 de samenwerking aangegaan om baby’s, dreumesen, peuters en kleuters (en hun ouders) te stimuleren om van jongs af aan spelenderwijs te bewegen en een gezonde leefstijl aan te nemen. Pedagogisch medewerkers, leerkrachten en ouders zijn daar nauw bij betrokken geweest aangezien zij gezond gedrag kunnen stimuleren en aanbieden.

Hoe nu verder?

Nu, twee jaar later is er teruggekeken op de resultaten en vooruitgeblikt op een toekomstige samenwerking. Het beweegaanbod blijft ook zonder de subsidie bestaan. De kinderfysiotherapeut blijft haar expertise inzetten en ook de sportaanbieders blijven met elkaar de afstemming zoeken om slimme verbindingen te leggen op sportief gebied.

Bewegen moet een gewoonte worden

Verschillende initiatieven zijn aan bod gekomen. Wekelijks werd het beweegprogramma Beweeg Wijs bij de kinderopvang en in groep 0-1 van het basisonderwijs aangeboden. Speelbegeleider Jolien Schulte vertelt: “Wekelijks hebben de peuters en kleuters nieuwe spelactiviteiten geleerd. Nu na twee jaar is het heel mooi om te zien dat peuters al op hele jonge leeftijd gewend raken aan dagelijks bewegen en gezonde voeding. Je ziet het beweegplezier ervan afspatten. Voor hen is dit heel normaal en zij groeien hier de komende jaren verder mee op in het basisonderwijs.”

Vanessa Troost (SKE Spreng!) en Annemarie Balster (CBS De Triangel) zijn samenwerkend in een integraal kindcentrum en vullen aan: “Er is letterlijk en figuurlijk veel beweging ontstaan. We waren al wel bezig met bewegen, maar het aanbod is nu veel doelgerichter en onze pedagogisch medewerkers zijn zich bewuster geworden van het belang van ontwikkelingsgericht bewegen. Ook het thema gezonde leefstijl is geïntegreerd in ons beleid.”

Marieke Laheij van de GGD NOG geeft aan: “Mooi om te zien dat gezond eten en voldoende bewegen hier een ‘gewoonte’ is geworden. Als kinderen van jongs af aan leren om een gezonde keuze te maken, is dat van positieve invloed op de rest van hun leven.”

Voor de 0 – 1,5 jarigen was er ondersteuning van een kinderfysiotherapeut. Zij keek regelmatig op de groep mee en waar nodig gaf zij advies aan pedagogisch medewerkers en ouders op het gebied van motorische ontwikkeling. Kinderfysiotherapeut Kirsten Dijkhof vertelt: “Doordat ik regelmatig de baby’s en dreumesen observeer, zie ik hoe zij in hun motorische ontwikkeling groeien. Daar waar ik een kleine afwijking of achterstand in het beweeggedrag zie, geef ik tips en adviezen aan de pedagogisch medewerkers en ouders. Daarmee kunnen zij heel laagdrempelig beweeggedrag stimuleren zodat een beweegachterstand op latere leeftijd vaak eenvoudig voorkomen kan worden”.

Beweegaanbod in Eerbeek

Naast het bewegen bij de kinderopvang en in het basisonderwijs was een belangrijke doelstelling dat deze jonge doelgroep ook daarbuiten lekker in beweging is. Verschillende partners waren betrokken om kinderen en ouders kennis te laten maken met het beweegaanbod voor 0-4 jarigen in Eerbeek. Zo heeft Gymvereniging Kracht & Vlugheid een aantal kennismakingslessen aangeboden m.b.t. de lessen ‘Kleutergym’ en ‘Ouder- en kindgym’. Daarbij werd de methodiek van Beweeg Wijs ook meegenomen zodat de structuur en veiligheid van het schoolplein ook terug te vinden is in de gymzaal.

Tot slot is er op zaterdag 18 mei jl. een Wijkdag georganiseerd om kinderen (alle jeugd t/m 12 jaar) en ouders te laten zien en ervaren wat voor breed beweegaanbod er in Eerbeek is. Veel belangstelling was er voor voetbal en hockey onder begeleiding van stichting Sportkompas.

Ook ouders deden fanatiek mee met de wedstrijdjes twee tegen twee. SportBSO SPRING liet kinderen o.a. kennismaken met de trendsport KanJam. Kinderen konden zich heerlijk uitleven op de tumblingbaan van de gymvereniging en kinderen waren vooral onder de indruk van de demonstraties van Karate Club Eerbeek. Uiteraard wilden veel kinderen dit ook zelf even proberen. Tussen de sportieve activiteiten door konden kinderen knutselen, zich laten schminken, genieten van live muziek en een eigen pizza en smoothie maken.

Bent u ook op zoek naar mogelijkheden m.b.t. meer bewegen voor de jongste doelgroep, neem dan contact op met projectcoördinator Suzanne Spexgoor via suzanne@beweegwijs.nl.

Deel dit bericht