Uitgelicht: Fysiotherapie Eerbeek & Loenen

Fysiotherapie-Eerbeek-Loenen

Fysiotherapie Eerbeek & Loenen bestaat ruim 40 jaar en staat bekend om een breed scala aan behandelingen en fitprogramma’s. Frank van Engen (praktijkhouder en manueel fysiotherapeut) en Nanda Wubben (coördinator FysioFit en sportfysiotherapeut) geven ons wat meer informatie over de praktijk. Zo kwamen we erachter dat je met heel veel verschillende klachten naar de fysiotherapeut kunt. 

Heb je bijvoorbeeld wel eens last van hoofdpijn of duizeligheid? Moeite met ademhalen of gevoelens van stress? En zo ja, is het dan wel eens bij je opgekomen om naar de fysiotherapeut te gaan? Waarschijnlijk niet, want veel mensen weten helemaal niet dat ze met dit soort klachten ook naar de fysiotherapeut kunnen zonder tussenkomst van de huisarts.

Verwijzing is niet nodig

Het is helemaal niet nodig om eerst naar de huisarts te gaan. De fysiotherapeut kan (lichamelijke) klachten prima beoordelen. Ga je wel naar de huisarts, dan zul je naar alle waarschijnlijkheid toch een verwijzing krijgen voor de fysiotherapeut. En dat is best een beetje zonde van de tijd, dan kan je net zo goed rechtstreeks gaan.  Binnen één, twee behandelingen weet je waar je aan toe bent en hoe lang je behandeld zult worden. Het komt niet vaak voor, maar als de fysiotherapeut niet kan behandelen zal dit aan je gemeld worden en wordt je verwezen naar iemand die wel kan helpen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor rugklachten en andere klachten qua houding en bewegen: je hoeft helemaal niet eerst naar de huisarts. Een verwijzing is sinds 2006 niet meer nodig. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als je een ongeluk hebt gehad en daar herstellende van bent, is het handig om medische achtergrondinformatie te krijgen en zul je via de huisarts binnenkomen. In de meeste andere gevallen kun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Let er trouwens wel op dat je niet te lang doorloopt met bepaalde klachten, dan zal je herstel namelijk langer duren.

Wat heeft Fysiotherapie Eerbeek & Loenen te bieden?

Dit zijn alvast goede tips van Frank en Nanda. Maar wat heeft deze praktijk nog meer te bieden? De praktijk staat, zoals ook in de inleiding geschreven, bekend om een breed scala aan behandelingen en fitprogramma’s. Laten we het eerst over de behandelingen hebben: wat maakt deze zo uniek? Waarom zou je naar Fysiotherapie Eerbeek & Loenen gaan?

Het antwoord daarop is helder: door de vele specialismen vullen de fysiotherapeuten elkaar aan in vaardigheden en kennis. Voor cliënten is dit perfect, er is zo namelijk aandacht voor het hele lichaam. En dat is echt de kracht van deze praktijk: alle specialisaties die samenwerken. Zo kan een sporttherapeut aan de manueel therapeut vragen een rug wat ‘rechter en mobieler te maken’ en de manueel therapeut kan aan de sporttherapeut vragen een rug te versterken en te stabiliseren. Door deze samenwerking kan de meest optimale behandeling en begeleiding geboden worden.

De fitprogramma’s

Naast fysiotherapiebehandelingen worden er ook diverse fitprogramma’s geboden: Fysiofit, MoederFit, ZwangerFit,  RugFit. Vaak stromen de mensen vanuit een fysiotherapieprogramma door naar een fitprogramma waar ze bewegen en sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en waarbij rekening gehouden wordt met de klachten. Maar ook zonder fysiotherapie gevolgd te hebben ben je meer dan welkom om hier te sporten. Er wordt op alle factoren gelet: coördinatie, stabiliteit, flexibiliteit. Dit heeft echt een meerwaarde.

Wil je bodybuilder worden of marathonloper, dan ben je in deze sportschool niet op je plek. Wie komen er dan wel? De doelgroep is zeer breed. Er komen mensen sporten die gezond zijn en nergens last van hebben, maar er zijn ook mensen die klachten hebben die behandeld moeten worden en aanvullend daarop sporten. En dan heb je nog een groep die daar een beetje tussen in zit: mensen met een zwakke rug , een nieuwe heup of schouderklachten. Zij vinden het prettig om onder toeziend oog van de fysiotherapeut te trainen.

Voor wie zijn deze programma’s?

De meeste mensen die komen sporten zijn 55+, maar er zijn ook speciale groepen. Zo is er een groep met rugklachten, zij zijn begonnen met fysiotherapie en gaan door in de RugFit-groep. Ook is er een psychosomatische groep, waar ook jongeren in zitten. Voor ouderen die laag belastbaar zijn is er een aangepast programma.

Tijdens de programma’s krijgt het hele lichaam aandacht. De fysiotherapeuten kennen de mensen die komen sporten en weten waar ze last van hebben en dus rekening mee moeten houden. De deelnemers worden goed in de gaten gehouden en zo wordt er echt ergens naar toe gewerkt. Deelname is specifiek gericht op de persoon, maar dan in groepsverband. Een les wordt begonnen met tien minuten gezamenlijk een warming-up en daarna gaat ieder zijn eigen programma doen om weer met een gezamenlijke cooling-down af te sluiten.

Laagdrempelig

Wat als prettig ervaren wordt is de laagdrempeligheid. Het sociale aspect van sporten wordt als heel belangrijk gezien. De mensen die bij Fysiotherapie Eerbeek & Loenen sporten kennen elkaar, de sfeer is prettig. Na het sporten kan er gezamenlijk een kopje koffie gedronken worden en als je een keer niet geweest bent, is men de volgende keer oprecht in je geïnteresseerd. Deze gemoedelijke sfeer is voor veel mensen een stok achter de deur. Er zijn mensen die zich in de ‘gewone’ sportschool heel eenzaam voelen en dat gevoel hier helemaal niet hebben. Men voelt zich welkom en veilig en komt daardoor terug. Verbinding en gezelligheid, daar gaat het om.

Preventief werken

Fysiotherapie Eerbeek & Loenen zou graag meer op preventief gebied willen doen, maar lopen wat dit betreft vaak tegen een muur aan. Zowel vanuit de gemeente als vanuit de verzekeraars valt hier nog winst te behalen. Op preventief gebied is er namelijk heel veel mogelijk. Neem bijvoorbeeld diabetes: drie maanden lang, twee tot drie keer per week sporten levert al resultaat. Men wordt actiever en gezonder en heeft minder medicatie nodig. Hier zou veel meer mee gedaan kunnen worden en dat is nu jammer genoeg niet het geval.

Tot slot nog een hele goede tip

Je wilt (weer) sporten, maar hebt geen idee wat je moet doen. Bij Fysiotherapie Eerbeek & Loenen  krijg je adviezen welke sport bij je past.  Nanda kan tijdens een intake beoordelen hoe je er fysiek voor staat. Indien nodig kan er getest worden op lenigheid, conditie, gewicht, kracht enzovoort. Na de intake geeft Nanda een advies welke sport(en) geschikt voor je zijn. Mogelijk krijg je het advies om eerst een aantal maanden middels een gericht programma te trainen om daarna verantwoord met je favoriete sport te gaan beginnen. Zo wordt je op en veilige manier op weg geholpen!

Wil jij ook weten welke sport bij jou past en hoe je er fysiek voor staat? Nee dan gerust contact op: 0313-651196. Neem ook eens een kijkje op de website.

Deel dit bericht