Vereniging uitgelicht: Leuvenheimse Tennisclub

tennisclub leuvenheim

Aan de rand van het knusse Leuvenheim vind je de twee gravel-tennisvelden van de Leuvenheimse Tennisclub. Rustig gelegen en omringd door groen, dat netjes bijgehouden wordt door de leden van de club. Met 40 leden is het een kleine vereniging, maar het is juist de kleinschaligheid die door veel leden zo gewaardeerd wordt. “De cultuur is hier heel open, iedereen kent elkaar. Ook als de banen een keer vol zijn, dan is het: ‘kom er maar bij!'”

Wendy Evers (38) is sinds 3 jaar voorzitter van de tennisclub. Al 8  jaar is ze lid van de club waarbij ze als kind ook getennist heeft, toen nog op een andere locatie. “Toen ik weer in Leuvenheim kwam wonen ben ik weer begonnen met tennissen. Het is een sport die je gemakkelijk weer oppakt, je hoeft het niet per se van kinds af aan gedaan te hebben om het te kunnen.”

Dat beaamt ook Tinus van Rheen uit Brummen, die nu zo’n 12 jaar lid is van de club. “Ik ben nu 78 en ben pas na mijn werkende leven begonnen met tennissen. Ik ontdekte het tijdens een dag die door de gemeente werd georganiseerd, waarbij ouderen van alles op het gebied van sport konden uitproberen. Ik heb die dag getafeltennist, gedanst, noem maar op. Maar toen ik hier kwam om te tennissen, was ik verkocht.”

Tinus begon met een aantal lessen van Jan, de vaste trainer van de Leuvenheimse Tennisclub, om de basis van het tennis onder de knie te krijgen. “Ik tennis alleen maar voor de beweging hoor, ik ben niet super goed. Op mijn leeftijd vind ik het gewoon heel belangrijk om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Met tennis kun je zo fanatiek zijn als je zelf wilt, dat maakt het een mooie sport. En natuurlijk kom ik hier ook voor de gezelligheid en het contact met iedereen.”

Saamhorigheid binnen de club

Dat onderlinge contact zit bij de Leuvenheimse Tennisclub wel goed. “Het is heel laagdrempelig. Op dinsdagavond spelen we interne competitie, dan komen er veel leden op de baan. Iedereen wordt in duo’s ingedeeld en dan spelen we tegen elkaar, gewoon voor de lol. Je hoeft echt niet op heel hoog niveau te tennissen om mee te kunnen doen,” vertelt Wendy. Er zijn op dit moment wel twee competitieteams, een mannen- en een vrouwenteam, die meedoen aan de competitiewedstrijden tegen andere clubs. Verder zijn er op verschillende momenten ‘clubjes’ tennissers op de Leuvenheimse tennisbaan te vinden die samen met plezier tennissen.

Die leden komen niet alleen uit Leuvenheim, maar ook uit omliggende plaatsen als Brummen en Dieren. “Veel van hen vonden het bij andere clubs te groot of te kolossaal worden en zijn juist vanwege de kleinschaligheid van onze club hier komen tennissen,” weet Tinus te vertellen, die hier als Brummenaar zelf ook voor heeft gekozen. “Doordat we een kleine club zijn is het ook bijna nooit nodig om een baan te reserveren. En zijn de banen wel een keertje vol, dan is het: ‘kom er maar bij!’. Dan draaien we gewoon door met de mensen die er zijn. Heel leuk, ik verheug me er elke keer weer op.”

Iedereen is welkom

Naast de vaste interne competitie avonden worden er ook slottoernooien, openingstoernooien, een ladies evening en een gentlemen evening gehouden. Verder houdt de club twee keer per jaar een vrijwilligersdag, waarbij leden zich vrijwillig inzetten om het terrein te onderhouden. Ook dat is volgens Tinus altijd hartstikke gezellig. Ook verzorgt een aantal bestuursleden de banen, om ervoor te zorgen dat de gravel-velden er netjes bij liggen. “Dat houdt de contributie laag,” aldus Wendy.

Wil je trouwens in de winter blijven tennissen, maar is het gravel-veld bevroren? Dan kun je als lid van de Leuvenheimse Tennisclub bij tennisvereniging De Hoven in Zutphen terecht, waarmee de club een samenwerkingsverband heeft.

De Leuvenheimse Tennisclub komt over als een georganiseerde, vriendelijke, open club, waarbij iedereen welkom is. En dat klopt precies, beamen Wendy en Tinus. “Het loopt hier allemaal heel soepel. Iedereen is tevreden en dat is belangrijk.” Wil je zelf ook eens ervaren of tennissen bij de Leuvenheimse Tennisclub wat voor je is? Er is altijd wel een groepje waarbij je kunt aanhaken. Ook kun je beginnen met wat lessen als je dat fijn vindt. Je bent van harte welkom om het eens te proberen! Kijk gerust op de website van de club voor meer informatie.