Yogadocenten Tessa Valstar en Frederique Visch stellen zich voor

tessa frederique

Wat weet jij over yoga? Er valt zóveel interessants te vertellen over deze sport (die alsmaar populairder wordt) dat we het hoog tijd vinden om in de interessante wereld van yoga te duiken. Gelukkig hebben we yogadocenten Tessa Valstar (links op de foto) van Yoga Jannu en Frederique Visch van Villa Sangha bereid gevonden om ons maandelijks bij te praten over alle ins en outs van deze sport. Hieronder stellen zij zich aan je voor.

Tessa Valstar van Yoga Jannu

“Mijn naam is Tessa Valstar. Ik kan mij eigenlijk geen leven voorstellen zonder yoga! Sinds mijn zestiende beoefen ik yoga. In Utrecht heb ik intensief aan Iyengar yoga gedaan, een vorm van yoga waarbij de symmetrie en het uitlijnen van het lichaam erg belangrijk zijn. Sinds ik in Brummen woon (2004) heb ik andere vormen van yoga leren kennen en mij laten scholen in een dynamische vorm van yoga door Loes Staartjes van Studio Yoga Dynamica in Deventer (2012). Ik volg regelmatig verdiepingscursussen van Asthanga yoga, Vinyasa flow Yoga en Iyengar Yoga docenten. Ik heb in juli 2017 een opleiding Vinyasa flow Yoga in Utrecht afgerond. Ik ben tevens gecertificeerd stoelyoga docente. Sinds 2013 geef ik yogalessen in Zutphen en sinds enige jaren in Brummen.

Samen met Frederique Visch probeer ik een groot en gevarieerd aantal wekelijkse yogalessen aan te bieden voor iedere leeftijd en ieder niveau bij Villa Sangha. Bij Yoga centrum Brummen geef ik een les aan ervaren yogi’s op de dinsdagavond.

Daarnaast ben ik ook muzikant en muziekdocente. In mijn vrije tijd wandel ik graag in de hoge bergen en je ziet mij ook weleens aan een rotswand hangen. Vandaar de naam van mijn bedrijfje: Yoga Jannu. Jannu refereert naar een prachtige berg in Nepal, de Mount Jannu, ook wel de Kumbhakarna of de “berg met de schouders genoemd” (7710 m).

Mijn moto’s? ‘Ontspanning door inspanning’ & ‘De adem is je beste vriend’.

Yoga zorgt bij mijzelf voor een fit en sterk lichaam. Ik adem beter, voel meer, beweeg makkelijker, kan mij beter concentreren en zo kan ik wel even doorgaan… Tijdens het lesgeven vind ik het heerlijk om mensen te laten ervaren hoe je je lichaam weer helemaal kunt uitlijnen en ‘recht’ kunt zetten, hoe je de adem weer kunt laten stromen in je lijf. Wil je dit zelf ook eens ervaren? Kijk dan eens op www.yogajannu.nl, bel mij op 0627210500 of stuur een e-mail: tessa@yogajannu.nl.”

Frederique Visch van Villa Sangha

“Ik ging op reis en ik nam mee….

Ik woonde 3 jaar in India en kwam als yogadocent terug. We woonden midden in de miljoenenstad Mumbai. Te midden van al die drukte bracht yoga me dicht bij mezelf. Dat wil ik anderen ook laten ervaren in Villa Sangha. Samen met Tessa Valstar zorg ik dat er door de week elke ochtend en avond een yogales is.

Een yogales is voor mij geslaagd als ik kan inspelen op de behoefte in de groep op dat moment. Dat kan lichamelijk zijn als iemand ergens stijf is of last heeft. Maar het kan ook mentaal zijn, als iemand iets heeft meegemaakt wat emoties losmaakt. Het is zo mooi hoe yoga je kan helpen bij stress en verdriet, maar ook bij blijdschap natuurlijk. Na afloop drinken we een kop thee en ontstaat er een mooi gesprek.

Ik geef ook yoga voor kinderen. Dat is vaak het pareltje van mijn week. Ze zijn zo lekker open en eerlijk. Ik leer ze hoe ze hun hoofd rustig kunnen maken door ademhalingstechnieken. Ze krijgen ook een mannetje op hun schouder dat bijhoudt of ze rustiger, drukker, vrolijker of gespannener worden van een houding. Dat mannetje helpt ze ook thuis en op school.

Naast yogadocent ben ik moeder van drie kinderen. Ik ben ook oprichter van The Villa, een Maakplaats voor jongeren.

Kom gerust eens ervaren wat yoga met je doet. Je bent van harte welkom voor een proefles. Villa Sangha zit aan de Zutphensestraat 196 in Brummen. Meer informatie vindt je op www.villa-sangha.nl. Je kunt me ook bellen op 0612317447 en of mailen via welkom@villa-sangha.nl.”

Vanaf komende maand zullen Tessa en Frederique ons bijpraten over interessante weetjes en feitjes over de wonderlijke wereld van yoga. Heb je in de tussentijd een vraag over yoga? Mail dan naar redactie@sportkompas.oplevering4u.nl óf natuurlijk naar één van de yogadocenten zelf. Bovendien ben je altijd welkom voor een proefles!

Deel dit bericht